Problem s ocem

Pismo

Poštovani, muče me problemi koje imam s ocem. On je u godinama (85), majka mi je preminula te je sav teret, od imovinskog do psihičkog, ostao na meni. Otac mi konstantno radi probleme, tvrdoglav je, i ne vidim načina i izlaza da sebe promijenim, tj. da dođem do stanja u kojem bih manje burno reagirao na njegove ispade. Emotivan sam i sitnice me pogode. Zbog tih svađa s ocem, čak i kad vidim na mobitelu da me zove, odmah imam grč u želucu i stvara mi se nervoza. Molim Vas za pomoć jer osjećam da me to ubija.

Odgovor

Situacija u kojoj se nalazite nije nimalo jednostavna. Neizbježno je da svi starimo i mijenjamo se, a te promjene koje ljudi u starijoj dobi doživljavaju često budu teške za članove obitelji koji ne mogu prihvatiti činjenicu da je došlo vrijeme u kojem se trebaju dodatno potruditi kako bi pomogli starijoj osobi. Možda su odnosi Vašeg oca i Vas i prije bili komplicirani, time je situacija još i teža, a možda više i nema previše vremena kako biste stvari iz prošlosti zajednički riješili. Ako razgovor o tome nije moguć, možete razmisliti kako se bolje organizirati i posložiti prioritete koji se tiču zdravlja i sigurnosti života Vašeg oca. Pritom mislim i na pronalaženje dodatne pomoći kod drugih članova obitelji ili kod osoba koje se time profesionalne bave.

Još nešto mislite da ne možete promijeniti, a to su Vaše burne reakcije na očevu tvrdoglavost ili ispade. Naravno da smo u odnosu prema roditeljima prilično emocionalni i često reagiramo pretjeranom osjetljivošću i postavljamo se u poziciju bespomoćnosti, a kako je sad došlo vrijeme i za vaše promjene, nadam se da ćete što prije uočiti da neke značajne pomake kod oca ne možete očekivati, a promjene ionako možemo napraviti jedino kod samih sebe. Kada to postignete, vjerojatno ćete smanjiti razinu frustracije i stresa u svojim reakcijama, a umjesto da se bojite telefonskog poziva, možda možete Vi nazvati i barem se u nekoj mjeri pripremiti razgovor. Nije se ugodno stalno boriti s nekom osobom, a ponajmanje s najbližim članom obitelji. Za borbu i sukob potrebno je dvoje, a Vaša će odluka o prestanku svih borbenih aktivnosti na indirektan način utjecati i na reakcije Vašeg oca. Nadamo se.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content