Pismo

Izvanbračni partner ima problema s alkoholom i ne znam kako to riješiti: Njegov problem uvelike utječe na moj život i život našeg djeteta.

Odgovor

Draga mlada ženo,

danas je alkohol u većini zemalja dio svakodnevnog života. Konzumira se u raznim prigodama radi postizanja veće opuštenosti i ugode i to je relativno prihvatljivo ponašanje. Ipak, s njim su povezani značajni obiteljski i društveni problemi, poput nasilja u obitelji, smanjene radne učinkovitosti, neodgovornosti u obavljanju radnih i obiteljskih zadaća, zdravstvenih tegoba i povećanog rizika od nesreća i mortaliteta. Posljedice ne osjeća samo osoba koja ima problema s alkoholom, već cijela obitelj, a taj ste utjecaj na svoj život i život Vašeg djeteta i sami spomenuli. Upravo članovi obitelji prvi prepoznaju negativne promjene u ponašanju i moguće znakove alkoholizma i to mnogo prije osobe koja ima problem, dok sama osoba to najčešće negira ili umanjuje. Zbog toga je i motivacija za promjenom ili apstinencijom mala. Obitelj želi da se osoba liječi ili podvrgne nekom tretmanu, što on/ona ne želi. I to je ono što problem čini većim.

Alkoholičari nisu najugodniji ljudi na svijetu; mogu biti vrlo naporni, promjenjiva raspoloženja, grubi i agresivni i potpuno je jasno da svojim ponašanjem ugrožavaju druge i nanose im veliku patnju. Međutim, ne samo da nije lako, nego nije moguće rješavati tuđi problem. No možete se posvetiti promišljanjima o tome na koje sve načine možete riješiti svoj problem života s tom osobom i njegovim problemom. Ako se Vaš partner i odluči na promjenu, to nije nimalo jednostavan  ni brz proces i od vas oboje zahtijeva sudjelovanje i angažman. Informacije o tome kako započeti liječenje možete dobiti online kod anonimnih alkoholičara (https://aahrvatska.hr), a možete otići i na razgovor kod psihijatara koji dugo rade s problemima alkoholizma (primjerice kod dr. Gordane Šikić na Zamet ili dr. Tomislava Lesice u KBC Rijeka). Ako doživljavate nasilje od svog partnera, možete se obratiti u Udrugu U.Z.O.R. i saznati kako potražiti sigurnost u tim situacijama, ali i osnažiti se za promjene koje Vama trebaju.

Nadam se da ćete zatražiti najprije pomoć za sebe, smoći snage za promjenu te osigurati mirniji život sebi i sigurno djetinjstvo svojem djetetu.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content