Prijateljstvo

Pismo

Jedna cura u razredu stalno govori protiv mene. Bile smo prijateljice i onda mi je počela govoriti da sam dosadna i da previše govorim. Pokušala sam se promijeniti zbog nje, manje sam govorila, manje sam se smijala, jer joj je i to smetalo. Ona zbog mene nije ništa htjela promijeniti. Sada govori loše o meni drugima u razredu, ne znam što da napravim. Želim biti dobra s njom jer se bojim da će otkriti moje privatne stvari koje sam joj ispričala, ali ona se ne želi družiti sa mnom. Ne znam što bih trebala napraviti da budemo ok i da prestane govoriti loše o meni, kako da se promijenim?

Odgovor

Draga…,

prijateljstva su važan dio našega života jer nam omogućavaju druženje, zabavu i podršku.

Često zamišljamo da su prijateljstva vječna, no u stvarnom životu to nije uvijek tako. Kada uzmemo u obzir važnost prijateljskih odnosa, ne začuđuje da prekidi prijateljstava mogu biti neugodni i tužni.

Do prekida prijateljstva može doći zbog različitih razloga. Prijatelje spontano stječemo na mjestima na kojima zajedno provodimo mnogo vremena, kao što su vrtić, škola, sportski klub, susjedstvo, radno mjesto. Neka prijateljstva završavaju kada s tim osobama više ne provodimo vrijeme na istome mjestu, npr. zbog završetka škole, prestanka treniranja, promjene posla, preseljenja. Osim toga, s vremenom nam se mogu promijeniti ili razilaziti neke temeljne životne vrijednosti i stavovi, može doći do nesporazuma ili svađe, izdaje povjerenja ili osjećaja da se samo jedna strana trudi održati odnos.

Istinsko prijateljstvo temelji se na osjećaju ugode i povjerenja, međusobnom razumijevanju, iskrenosti, pomoći i radosti zbog prijateljevih/prijateljičinih uspjeha.

Međutim, ako se prijatelj/prijateljica ponaša na način koji ti čini nelagodu ili štetu te ne mijenja svoja ponašanja nakon što joj kažeš kako se osjećaš, u redu je udaljiti se iz tog odnosa.

Određena ponašanja ukazuju na to da nam osoba koju smatramo prijateljem nije pravi prijatelj.

Temelj prijateljstva jest povjerenje. Prava prijateljica neće odavati tvoje tajne drugima. Prava prijateljica te ne ogovara drugima. Pravi prijatelji daju nam konstruktivne kritike koje dovode do našega razvoja i pozitivnih promjena. Međutim, ako netko stalno komentira naše pogreške ili ono što mu kod nas smeta, a bez dobronamjerne svrhe, ne možemo reći da nam je pravi prijatelj. Važno je nastojati poboljšati se, no još je važnije da to činiš zbog sebe, u područjima koja ti smatraš važnima i zato što si ti tako odlučila. Nemoj se mijenjati jer to netko drugi traži od tebe i uvjetuje tvoja ponašanja. Prijatelji su osobe koje se vesele zajedno s nama. Ako tvojoj prijateljici smeta tvoj smijeh, doista je upitno može li ona biti prava prijateljica za tebe.

Prekidanje prijateljskog odnosa je teško, no katkad je najbolja stvar koju možemo napraviti za sebe.

U redu je biti preplavljena osjećajima. Uzmi si vremena za tugovanje koliko ti treba, ali sjeti se da život ide dalje.

Osjećaje vezane uz prijateljičino ponašanje i prekid prijateljstva možeš napisati na papir i onda taj papir spremiti ili ga zgužvati ili izrezati kako bi dobila neki osjećaj završetka.

Razgovaraj s nekim pouzdanim. Izrazi kako se osjećaš i ne dopusti da se te emocije pune unutar tebe. Pritom ti može pomoći i razgovor sa školskim psihologom.

Zadrži u sjećanju one lijepe trenutke tog prijateljstva dok je trajalo, ali izvuci i sve pouke koje si naučila iz tog prijateljstva, npr. da je važno da se zauzmeš za sebe i da uvijek budeš svjesna svoje vrijednosti.

Stvori si ugodnu rutinu i normalno nastavi sa svim svojim obavezama. Također, okušaj se u novim aktivnostima. Pokušaj naći ono što će te zaokupiti.

Nemoj se izolirati od drugih prijatelja koje imaš. A možda je stiglo vrijeme i za neke nove osobe u tvom životu. Dopusti im da ti obogate život. I, zapamti, prijateljstvo bi nas trebalo veseliti, a pravi prijatelj poticati i podržavati. Nemoj pristajati na ništa manje od toga.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content