Pismo

Poznajem curu za koju sam prije mogla reći da mi je prijateljica, ali sada više ne znam je li ona to uistinu. Kada smo se tek upoznale, činila mi se simpatičnom i „cool“, ali, onda, dok smo jednom išle zajedno kući, jer živimo blizu jedna drugoj, djevojka, nazovimo je X, počela mi je pričati o tome kako si reže ruke. Prije toga je govorila o svome bratu i mami i kako se izvrsno slažu. Ona živi s mamom i bratom jer su joj roditelji razdvojeni. Prije otprilike godinu dana, kada smo se upoznale, govorila mi je da će se preseliti k tati, ali je još uvijek viđam ispred njezine kuće gdje svako jutro šeće svoga psa.

Jednog sam dana upoznala X sa svojom prijateljicom, a već me sljedeći dan X pitala da idemo zajedno van. U to sam vrijeme već shvaćala da nešto nije u redu s tom curom pa sam predložila da i ona prijateljica ide s nama, a X se odmah složila i dodala kako će i ona povesti svoju prijateljicu. X-ina prijateljica nikad nije došla pa smo nas tri bile vani zajedno. U jednom smo trenutku počele razgovarati o jednoj temi o kojoj imam drukčije mišljenje od svoje prijateljice i X pa su se njih dvije prepirale sa mnom uvjeravajući me da je moje mišljenje pogrešno.

Nakon nekoliko dana, prijateljica i ja srele smo X ispred njezina doma i pozdravile je. Razgovarale smo s njom, ali  je X razgovarala samo s mojom prijateljicom. To se ponovilo još nekoliko puta.

Svojoj sam se prijateljici povjerila i rekla da me ta situacija muči i da mislim da mi X laže pa sam je pitala bili htjela da usporedimo priče koje je ispričala nama dvjema jer se potpuno drukčije ponaša kad je ublizini moja prijateljica, nego kad sam ja. Taj sam dan saznala da su njih dvije izašle van zajedno bez mene. Pitala sam prijateljicu zašto, a ona mi je rekla kako X nije htjela da ja idem zbog onog konflikta kada sam imala različito mišljenje od nje i svoje prijateljice. Saznala sam i da X priča dvije skroz različite priče meni i mojoj prijateljici.

Nisam vidjela X već neko vrijeme, a zadnje što sam čula jest da je u srednjoj talijanskoi školi i da je završila u bolnici.

Kako bih se trebala ponašati prema X i bih li se trebala brinuti? Kako da znam je li patološki lažac ili se samo pravi važna jer je starija od mene? Kako bih se trebala ponašati prema prijateljici koja izlazi s mojom tadašnjom prijateljicom, i to sto metara od mojeg doma? Brinem li se previše i je li glupo što se uopće brinem zbog toga? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor

Draga djevojko,

u svojem upitu opisujete situaciju, odnosno nekoliko scena koje su se odigrale između Vas i prijateljice X. Situacija nikada nije ugodna ili neugodna sama po sebi, već to ovisi o tome kako tu situaciju percipiramo, tj. kako je interpretiramo. Ja samo mogu djelomično zaključiti o tome kako sve utječe na Vas. Povrijedilo Vas je što ste izostavljeni iz zajedničkog izlaska X i Vaše prijateljice. Iznenađeni ste kako je različito mišljenje o jednoj temi ispalo toliko važno da ste zbog toga izolirani iz Vašeg „prijateljskog“ trokuta. Vaše povjerenje prema osobi X je izgubljeno. U odnosu prema njoj ste puni dilema, a susreti s njom Vam izazivaju neugodu i ni sami ne znate kako se postaviti. Istodobno nastavljate biti misaono zaokupljeni osobom X, nastojeći saznati što je istina od onog što govori, a što nije. Pitam se bi li odgovori na postavljena pitanja promijenili odnos prema njoj. Je li zaista razlika ako je ona lažac ili se pravi važna? Što je to što očekujete u vašem daljnjem odnosu, tj. što zaista priželjkujete da se između vas dogodi?

Prijateljstvo je odnos između dviju osoba koje veže otvorenost, razumijevanje, međusobno uvažavanje i prihvaćanje druge osobe takve kakva jest, sa svim manama i vrlinama. Različitost u mišljenju doživljava se kao bogatstvo i prilika za učenje i širenje vlastitih vidika.  Mislim da bi se Vaša odluka o tome što dalje mogla temeljiti na procjeni toga koliko je tih kvaliteta uključeno i kako X i njezino ponašanje utječu na Vas i Vaše emocionalno stanje? Što prevladava: zabava kada ste zajedno ili osjećaj nelagode; opuštenost ili strepnja od nekoga neočekivanog ispada; povjerenje ili sumnja?

Kvalitetno prijateljstvo važno je za našu mentalnu dobrobit; nekvalitetno je uteg koji troši energiju i sprječava nas da krenemo u smjeru nečega boljeg i iskrenijeg. Vi ste jedina osoba koja u ovom slučaju duboko u sebi zna pravi odgovor. U nadi da će ovih nekoliko naputaka pomoći osvijestiti ga, srdačno Vas pozdravljam!

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content