Previše radim

Pismo

Pozdrav, muči me to što previše radim i nemam vremena za sebe. Radim u jednoj osnovnoj školi kao računovotkinja, to mi je prvi “pravi” posao. Na poslu uvijek ostajem duže jer imam previše posla, još uvijek se učim pa nisam toliko brza. Često dobijem i neke poslove koji nisu u okviru mog zaduženja, a mislim da ne mogu reći ne jer će se na mene krivo gledati. Nije mi to ni toliki problem jer volim ono što radim, ali zbog toga pati moj društveni život koji gotovo i ne postoji, moje kućanske obveze i moja veza. Kako da znam, ako je ovo posao za mene, hoće li postati lakše? Ili bih trebala potražiti nešto drugo. Inače ne volim riskirati, tu sam sigurna, čini mi se da je glupo odustati od sigurnosti ugovora na neodređeno zbog mogućeg hira. Ali, opet, ne mogu ovako zauvijek… Nadam se da ćete mi pomoći.

Odgovor

Sve je stvar perspektive ili pogleda koji imamo na situaciju u kojoj se nalazimo. Tek ste na početku svoje poslovne karijere i čestitam Vam na prvom „pravom“ poslu koji imate.

Prije svega, važno je da volite ovo što radite i da Vam zaposlenje daje osjećaj sigurnosti i mira u odnosu na budućnost. Možda možete razmisliti o svim pozitivnim stvarima koje trenutačno na poslu imate i koliko ste zadovoljni s kolegama i međuljudskim odnosima, što je također iznimno važno.

Naravno da još niste svladali sve poslovne izazove i sasvim je razumljivo da još niste dovoljno brzi i učinkoviti, a vjerojatno to ima neke veze i s Vašim osjećajem odgovornosti prema poslu jer ne želite učiniti neku grešku. S vremenom će se Vaša percepcije promijeniti tako da ono što Vam je jučer predstavljalo problem, sutra će biti znatno jednostavnije i lakše. Brzina u obavljanju nekog posla ili vještine dolazi iz iskustva koje nam daje osjećaj sigurnosti i lakoću izvođenja. Možete si dati još vremena za promjenu kako biste shvatili jeste li uspjeli premostiti sadašnje poteškoće i organizirati posao onako kako očekujete od sebe.

Kako budete stjecali iskustvo i s većom brzinom i sigurnošću obavljali poslovne zadatke, tako ćete  imati više slobodnog vremena i za društveni život, i za vezu i za kućanske poslove. Pretpostavljam da Vaša obitelj i prijatelji imaju razumijevanja za Vašu trenutačnu situaciju i sigurno Vas čekaju da se prilagodite.

Mislim da je vještina postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Jednako tako, potrebno je neko vrijeme za prilagođavanje i otkrivanje pravog ritma vlastita života u kojem će se stvari posložiti onako kako budete željeli.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content