Previše analiziram

Pismo

Dobar dan. Oduvijek sve previše analiziram i primam srcu, počevši od obiteljskih odnosa, društvenih i partnerskog. Voljela bih da mogu ublažiti tijek misli i osjećaj stalnog pritiska na prsima. Trenutačno mi je najveći problem posao. Radim zahtjevan i stresan posao, koji se gotovo svakodnevno mijenja, i nema konstante. Na putu do posla razmišljam koje će se sve promjene dogoditi umjesto da razmišljam o zadatcima koje moram odraditi. Zato što je tako poslodavac odredio, a previše se ulazi u osobne stvari. Prisiljavaju me na cijepljenje i stvarali su mi probleme dok sam bila u samoizolaciji. Svaki su me dan zvali više puta tražeći od mene da čitam nove zakone o izolacijama i prisiljavali me da zovem odabranog liječnika da to provjerim. Imam mogućnost promjene posla. Imala bih bolje radno vrijeme, plaću istu, bila bih više prepuštena sebi, no to je terenski rad, a ja se bojim pasa. A prisutan je strah od promjene posla, okoline, drugih ljudi. Moji roditelji misle da trenutačno imam zavidan posao i da ga ne bih trebala mijenjati, pogotovo ne u današnje vrijeme. A ja znam što trebam napraviti i da će mi ta promjena dobro doći. No nikako da smognem snage da to i učinim.

Odgovor

Iz Vašeg upita stječem dojam da Vam je posao trenutačno velik izvor stresa, jednako ovaj koji sada obavljate kao i ideja o njegovoj promjeni. Kada su takve odluke u pitanju, skloni smo tražiti mišljenje i savjete bliskih ljudi u svojoj okolini, što je posve prirodno. No valja imati na umu da ste Vi jedina osoba koja zna koliko je na tome poslu zadovoljna i koliko ju on ispunjava. Mnogi se poslovi ljudima “izvana” mogu činiti idealnima, dok istodobno osobama koje ih obavljaju  izazivaju visoku razinu stresa i nezadovoljstva. Stoga bi odluka o promjeni posla trebala biti isključivo Vaša. S obzirom na to da se nalazimo u nepredvidivim okolnostima, vjerujem da Vam to otežava odluku koja sama po sebi nije laka niti nevažna za Vaš život i funkcioniranje. No čini mi se da ste Vi tu odluku već donijeli, ali niste još realizirali.

Pokušajte promisliti o tome što Vas sprječava u tome da svoju odluku realizirate, odnosno što je najgore što ta promjena može donijeti. Ako je to strah od pasa, on nije nerješiv i uz podršku terapeuta može ga se nadvladati. Uputila bih Vas da se javite u neku od psihoterapijskih praksi na području Rijeke ili u neku od ustanova u kojima djeluju stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem (NZZJZ, domovi zdravlja, KBC Rijeka). Vjerujem da bi Vam terapijski rad mogao ne samo pomoći da nadvladate strahove već i osnažiti Vas u daljnjim odlukama i odabirima te sveukupno povećati kvalitetu Vašeg života. Sretno!

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content