Preselila sam se i od tada imam problema…

Pitanje

Preselila sam se i od tada imam problema. Ocjene su mi niže jer se ne javljam u školi, osjećam strah od javnih nastupa i ne razgovaram gotovo ni sa kim. Imam dvije prijateljice iz druge škole i život mi se sveo samo na njih. Ne znam što da radim i kako da proširim svoj krug prijatelja.

Odgovor

Poštovana,

bilo koja životna promjena izazov je za svakoga od nas, tako i preseljenje. Ovdje je bitna činjenica jeste li se preselili zbog školovanja, odnosno odvojili se od obitelji ili se obitelj preselila zajedno s vama, bilo zbog vašeg školovanja ili zbog drugih razloga. Prva je opcija još izazovnija za vas. Odvajanje od obitelji može potaknuti bazičnu nesigurnost koja se može manifestirati u različitim aspektima našeg funkcioniranja – posao, škola, socijalni kontakti (društvo) itd.

Prema iskustvima djece u učeničkim domovima, vrijeme prilagodbe na nove uvjete traje otprilike dva tjedna.  Ovo što ste naveli, rekao bih, prirodna je reakcija s obzirom na proces prilagodbe. Više bih se usmjerio na stjecanje vlastite sigurnosti u novonastaloj situaciji biranjem ponašanja koja će ju povećati, npr. isplanirajte si sljedeći dan, odredite točno vrijeme za učenje, vrijeme za slobodne aktivnosti, vrijeme za druženje. Počnite se neformalno družiti s ostatkom razreda, zamolite ih da vam posude bilježnicu, objasne ako vam je što promaknulo…

Strah od javnih nastupa čest je u ovakvim situacijama. Što se tiče javljanja u školi, predlažem da napravite mali eksperiment. Vodite evidenciju koliko puta biste točno, a koliko puta netočno odgovorili u npr. deset slučajeva kada se niste javili, a koliko puta su ostali učenici odgovorili točno ili netočno kada su se javili. Ako ste podjednaki ili bolji u broju točnih odgovora, nema razloga da se ne javite jedanaesti put.

Ako se stanje ne popravi u sljedeća dva mjeseca, potražite psihološku podršku.

Anđelko Botica, dipl. psiholog-profesor

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content