Upit

Pozdrav,

bio sam u vezi i zarukama 10 godina i partnerica me ostavila. Sad samo imam depresiju i loše misli…

Odgovor

Dragi…,

Prekid ljubavne veze teško je i bolno iskustvo. Odvajamo se od osobe koju smo voljeli ili koju još uvijek volimo, ali odvajamo se i od planova i želja koje smo imali za zajedničku budućnost. Gotovo cijeli svoj odrasli život proveli ste s tom osobom i zajedno ste prolazili kroz različite životne zahtjeve i  odrastanje. Nakon rastanka se, stoga, može dogoditi da u prvim trenucima ne znamo kako dalje jer su naše dosadašnje svakodnevne aktivnosti podrazumijevale i osobu s kojom smo u vezi i uvelike bile kreirane zajedno s tom osobom.

Mogu nas preplaviti tuga, ljutnja, strah. No, iako neugodne, te su emocije normalne i korisne u trenutačnoj situaciji. Iako Vam se katkad može biti teško nositi s njihovim intenzitetom, one su zapravo tu da Vas zaštite, koliko god to neobično zvučalo. Tuga nam omogućava da se malo više povučemo od okoline i na taj način obnovimo i sačuvamo energiju koja nam je potrebna za rješavanje trenutačnih unutarnjih procesa. Malo mirnog vremena u samoći pomaže nam u jasnom razmišljanju i promišljanju o budućnosti. Također nam pomaže da se više usmjerimo prema unutra i zagledamo u sebe te ponovno dođemo u doticaj sa svojim stvarnim potrebama i željama. Strah nas potiče da pronalazimo nova rješenja i kvalitetnije načine funkcioniranja. A ako ljutnju kanaliziramo u konstruktivnu energiju, tada nas ta pozitivna energija potiče na aktivnost i podržava novi početak. 

Katkad se bojimo suočiti s emocijama jer smatramo bi nas mogle još više povrijediti. No dopustite si doživjeti sve emocije koje se jave. Ne brzajte i ne vršite pritisak na sebe da morate odmah biti dobro. Ne možete utjecati na to što osjećate, ali možete odabrati kako ćete reagirati na svoje emocije. Tempom koji vam odgovara proradite rane i ožiljke na srcu kako Vas ne bi sprječavali da kreirate nove kvalitetne odnose. Moguće je da sada mislite kako nikada više nećete voljeti. Važno je da znate da Vas nova ljubav čeka i da će doći u pravom trenutku.

Iskoristite ovo vrijeme da se posvetite sebi i počnete graditi svoju budućnost u skladu sa svojim potrebama. Iz prošlosti sa zahvalnošću zadržite sve pozitivno, poučno i hranjivo za Vas. To su Vaši temelji. Otpustite sve ono što vam više ne koristi ili čak šteti. Pokušajte ovladati novim znanjima i vještinama koji su u skladu s Vašim interesima. Kada budete spremni, dajte si priliku da doživite nova iskustva. Nova iskustva pomoći će Vam da lakše otpustite ona stara.

Razgovarajte s bliskim ljudima u koje imate povjerenja. Prijatelji ili članovi obitelji koji imaju razumijevanja za našu trenutačnu situaciju i pažljivi su prema našim osjećajima, snažan su oslonac u teškim razdobljima.

Savjetujem Vam i da uživo potražite stručnu pomoć psihologa ili psihijatra, pogotovo ako se radi o intenzivnijim depresivnim simptomima. Podržat će Vas u razrješavanju starih obrazaca i izgradnji novih kapaciteta.

U ovom trenu jednostavno je reći – i ovo će proći. No nije jednostavno preboljeti. Ali doista će proći. Zaliječit ćete rane i ovaj prekid postat će još jedno životno iskustvo iz kojeg ste izašli jači.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content