Pismo

Pozdrav! Prije pet godina prekinula sam dugogodišnju vezu. Problem je da i dalje ne mogu prestati misliti o tom dečku. Često se uhvatim da ruminiram o njemu, baš svaki dan. Ne znam što da mislim niti hoće li ovo ikada proći. Tu vezu pamtim kao nešto dobro, kao nešto što je mene izgradilo kao osobu. S obzirom na to da sam ja odabrala prekid, ne razumijem zašto ne mogu to ostaviti iza sebe.

Odgovor

Čini se da Vam nije baš jednostavno zatvoriti jedno poglavlje života i krenuti dalje u nova iskustva. Možda prije otvaranja novih, nepoznatih stranica možete istražiti želite li stvarno dalje ili razmišljate o tome da ponovno stupite u kontakt s dečkom.

Naša su sjećanja nestalna i promjenjiva i uvijek su konstrukcija koja je pod utjecajem sadašnjeg trenutka. Dakle, slike prošlosti ne postoje u našem umu neovisno o onome što smo u međuvremenu postali. Sadašnji je trenutak nevjerojatna kombinacija onoga što smo bili u prošlosti, naših odluka, ali i slučajnosti. Ne možemo sa svime u svom životu upravljati, a kada bismo i mogli, možda bi nam život postao suviše predvidljiv i dosadan.

Ako Vam je dečko još uvijek u mislima, iako ste Vi prije pet godina odabrala prekid zbog nekog razloga, možda taj razlog više ne postoji i Vi ste se promijenili i shvatili koliko Vam je taj odnos bio značajan i dobar. U Vašem kratkom pitanju o tome zašto to ne možete ostaviti iza sebe, niste napisali jeste li se vas dvoje u međuvremenu vidjeli i razgovarali. I ako jeste, kako ste se osjećali.

Nisam sigurna da mogu odgovoriti na pitanje hoće li sve ovo proći, ali znam da nas nova iskustva i ljudi koje ćete tek upoznati mogu promijeniti na način da krenete dalje bez stalnog vraćanja na prošlost.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content