Prekid preko poruke

Pismo

Iskreno, malo mi je teško sve napisati, no ostavila me preko poruke unatoč tome što je više puta rekla da to ne bi nikad napravila osobi do koje joj je stalo. Nakon te poruke me blokirala na svim platformama i društvenim mrežama, i jednostavno se osjećam iskorišteno i užasno loše jer mislim da svatko zaslužuje da se barem sjedne na kavu i sve jasno kaže.

Odgovor

Dragi mladiću,

jako mi je žao što ste doživjeli takav prekid, preko poruke, bez ijedne riječi. To svakako nije nimalo fer od nje.

Društvene mreže danas omogućuju da se mnoge stvari „izreknu“ na različite načine, a jedan od toga je i tzv. ghostanje, nagli prekid svakog oblika komunikacije s drugom osobom bez objašnjenja. Taj se izraz uglavnom upotrebljava za prekide odnosa preko aplikacija za upoznavanje i održavanje odnosa, ali, eto, slično se događa i u neposrednom životu. Prekid bez riječi i potpuno blokiranje na društvenim mrežama najmanje je suosjećajan prekid i izaziva velik stres jer druga osoba ne zna kako reagirati, zašto se to dogodilo, ostaje bez mogućnosti da se postave pitanja, saznaju informacije koje bi mogle dati neko razjašnjenje i razumijevanje te pomoći pri procesiranju emocija.

Vjerujem da Vam je sada jako teško, da patite, da se osjećate odbačeno i ne razumijete zašto. Možda mislite da s Vama nešto nije u redu, da ste nešto krivo rekli ili napravili, ali mi je drago što Vam imam prigodu reći da način kako je prekinula s Vama više govori o njoj, njezinoj neiskrenosti i nedostatku empatije, a upravo su te osobine važne za razvoj kvalitetnog odnosa. Nijedan odnos nije savršen i partnersku vezu treba graditi, truditi se oko odnosa, nalaziti način kako prevladavati teškoće i izazove, graditi bliskost. Ako stvari ne funkcioniraju, prekid je uvijek opcija, ali može se to učiniti na mnogo korektniji način.

Nakon ovakva prekida postoji mogućnost da posumnjate u sebe, svoje kvalitete, svoju privlačnost te da razvijete oprez pri novom upoznavanju ili stvaranju bliskosti s nekim drugim. Želim da Vam se to ne dogodi, da osvijestite da nije do Vas već do nje, da se tako nešto svakome može dogoditi ako imamo pogrešnu osobu uza se. Bit će Vam teško još neko vrijeme, ali na Vama je da ovo iskustvo iskoristite za sebe tako da saznate kakvu osobu želite za svoju curu, a kakvu ne želite. Ako pak primijetite da nakon ovoga izbjegavate druge odnose, možete o tome razgovarati s osobom od povjerenja ili zatražiti susret sa stručnom osobom.

Zaista se nadam da će Vam u život ući neka druga osoba, mnogo iskrenija i pouzdanija te da navedeno iskustvo neće dugo boljeti niti dugotrajno utjecati na Vaše samopouzdanje.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content