Postala sam mama, a moj dečko mi nimalo ne pomaže…

Pitanje

Postala sam mama prije tri i pol mjeseca, a moj dečko mi nimalo ne pomaže (znala sam da će vjerojatno biti tako, ali sam mislila da će se promijeniti kada se rodi beba). Nije… Voli on nju, mazi se s njom, idemo u šetnje itd., ali ništa drugo ne želi raditi… ni hraniti ju, ni presvlačiti, ni kupati. Stalno je negdje vani i kaže da se mora opustiti, a ja sam s njom po cijele dane doma (eventualno prošećemo ako je vrijeme okej). Katkad mi je jako naporno i umorna sam i nervozna i ne mogu joj se posvetiti kako bi trebalo i peče me savjest… ali ne mogu ništa napraviti za sebe. Jedva se stignem otuširati, a kamoli kava s frendicom ili slično. Peče me savjest kada ju ostavim s njim, a opet, s druge strane, želim se odmoriti malo i opustiti.

Odgovor

Dolazak bebe u životu para velika je promjena koja sa sobom neizbježno donosi stres. Kao i u svakoj promjeni, potrebno je vrijeme da se oboje naviknete na nove okolnosti i svoje nove roditeljske uloge. Važno je da sa svojim partnerom otvoreno porazgovarate o tome u koji dio brige za dijete biste voljeli da se više uključi i rastereti vas. Također je važno otvoreno razgovarati o tome kako se osjećate kao roditelji, što vas plaši i brine. Što se tiče njege djeteta, možete predložiti partneru da aktivnosti poput presvlačenja i kupanja zajedno obavljate dok on sam ne stekne sigurnost.

Vjerujem da će se, kako dijete bude raslo, sve više uključivati u brigu oko njega. Također, smatram da je korisno za oboje da pokušate “ukrasti” neko vrijeme za sebe, ali i za vas dvoje kao par. Važno je brinuti se o sebi kako biste djetetu mogli dati svoj maksimum, stoga si “dopustite” kavu s frendicom ili šetnju gradom bez osjećaja krivnje.

 Iva Kirša, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content