Posljedice traume

Pismo

Poštovani,
pisala sam Vam da sam bila u vezi koja je bila grozna, da sam bila zlostavljanja psihički i fizički, te ste mi rekli kako je sasvim normalno da je to ostavilo traume na mene. Jučer mi se dogodilo da sam u mraku sjedila s dečkom i na njegovu mi se licu pojavilo lice bivšeg momka. Ne znam je li to od traume i svih tih ružnih stvari, ali bih voljela da mi to pojasnite. Također mi je došla misao da ga “volim” iako tu osobu iskreno mrzim nakon svega što sam s njom prošla i što mi je radila. Kad smo tek prekinuli, u glavu su mi dolazile misli da neću moći bez njega, jer smo tek tada prekinuli, ali me zanima šalje li mozak negativne misli i ružna sjećanja pa ispada kao da ja sada tako razmišljam.
Hvala Vam na odgovoru.

Odgovor

Pozdrav!

Žao mi je čuti da si proživjela ovako teška iskustva i iznimno drago da si izašla iz takve veze. Traumatska iskustva mogu imati značajne posljedice za naše funkcioniranje pa je stoga oporavak nakon njih postupan i može potrajati još dugo nakon što se odnos sa zlostavljačem završi. Bilo koji oblik zlostavljanja može rezultirati simptomima poput onih u PTSP-u (posttraumatski stresni poremećaj) pa se katkad i godinama poslije mogu javiti slike i sjećanja na proživljeno, što može biti popraćeno intenzivnim neugodnim emocijama i tjelesnim reakcijama. Ulazak u novi odnos/vezu jedan je od zahtjevnijih dijelova procesa oporavka i definitivno pun izazova. Katkad se dogodi da neke naoko nevažne sitnice u novom odnosu podsjete na nešto iz prethodnog i pokrenu neugodna sjećanja ili se pojavi mješavina emocija, poput ovih koje opisuješ, za koje je katkad teško odrediti gdje pripadaju. Pokušaj imati na umu da za oporavak treba vremena te su, u svjetlu prethodnih iskustava, situacije koje sad opisuješ razumljive.

Predložila bih ti da se javiš u neku od riječkih udruga ili savjetovališta. Lakše je razumjeti emocije i proraditi sjećanja koja se javljaju te razviti efikasne načine suočavanja uz stručnu pomoć i vodstvo.

Sretno!

Marina Njegovan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content