Pogled kroz ružičaste naočale

Podijeli s prijateljima

Kognitivna psihologija, koja se između ostaloga bavi pamćenjem, percepcijom, učenjem, kreativnosti i sličnim psihičkim procesima bitnim za ljudsko ponašanje, sugerira da naše procesiranje informacija nije ni točno ni realistično, već je karakterizirano brojnim pristranostima. Jedna je od takvih pristranosti preferencija prema pozitivnijim informacijama, karakteristična za optimizam. Optimizam podrazumijeva globalno očekivanje ili dispozicijski stav koji dovodi do precjenjivanja vjerojatnosti pojave pozitivnih događaja i podcjenjivanja vjerojatnosti pojave negativnih događaja u budućnosti.

Optimizam je važna karakteristika ličnosti koja je razmjerno stabilna kroz vrijeme i situacije. Manjim se dijelom nasljeđuje, a dijelom se razvija u interakciji s obiteljskom i ostalom okolinom, pa se može reći da naša iskustva uvelike utječu na to koliko ćemo biti optimistični ili pesimistični.

Optimizam kao regulator naših ponašanja

Optimisti, koje karakterizira očekivanje pozitivnih ishoda, ustrajat će u namjeri da smanje razliku koja ih dijeli do ostvarenja njihovih ciljeva, dok će pesimisti, koji očekuju loše ishode, u većoj mjeri pokazivati pasivne reakcije i odustajanje od ostvarenja postavljenih ciljeva. Dakle, osobe koje poželjne ciljeve vide dostižnima, ustraju u nastojanjima da ih ostvare, čak i kada je napredak težak i spor. Nasuprot tome, ako se ciljevi čine neostvarivima, odustat ćemo od njih, čak i ako su posljedice odustajanja teške. Kad osoba vjeruje da su njezini ciljevi dostižni, prevladavaju pozitivne emocije, dok kod negativnih očekivanja prevladavaju negativne emocije.

Međutim, pretjerani optimizam može biti i negativan. Naime, može dovesti do toga da se ignoriraju potencijalni rizici i prijetnje sve dok ne bude prekasno. Pretjerani optimizam može dovesti i do toga da precijenimo svoje mogućnosti u prijetećim i rizičnim situacijama.

Optimizam i pozitivni životni ishodi

Optimizam je povezan s boljim ishodima u različitim životnim područjima. Optimistični učenici postižu bolji školski uspjeh, a optimističniji studenti brže se prilagođavaju studentskim uvjetima života i rada. Tako npr. optimističniji studenti doživljavaju nižu razinu stresa, manje su depresivni i usamljeni te imaju bolju socijalnu podršku nego pesimistični studenti. Optimisti pokazuju i veće zadovoljstvo brakom.

Optimizam je povezan i s uspješnošću u različitim sportskim aktivnostima, kao i s uspješnošću u poslu i politici. Istraživanja pokazuju da je u devet od deset američkih predsjedničkih izbora u razdoblju od 1948. do 1984. kandidat koji je procijenjen kao pesimističan izgubio izbore.

Optimisti se bolje suočavaju sa stresnim životnim događajima, doživljavaju manje negativnih emocija i subjektivnih tjelesnih simptoma (npr. glavobolja, suhoća usta) te pokazuju pozitivnija zdravstvena ponašanja (npr. pravilnije se hrane) nego pesimisti. Liječničke procjene govore da se optimisti znatno brže oporavljaju od bolesti, a nakon preboljenja bolesti znatno se brže vraćaju uobičajenim životnim aktivnostima nego pesimisti.

Optimizam i pesimizam imaju važnu ulogu u poremećajima mentalnog zdravlja, posebno u poremećajima raspoloženja, kao što su anksioznost ili depresivnost.

Mladi Riječani iznadprosječno su optimistični

Mladi Riječani se u prosjeku uglavnom osjećaju optimistično. Međutim, oko 13% ih se uopće ili uglavnom ne osjeća optimistično, 38% je neodlučnih oko toga u kojoj su mjeri optimistični, a 49% ih se uglavnom ili u potpunosti osjeća optimistično. Oni koji žive u kućanstvima s ispodprosječnim prihodima imaju nižu razinu optimizma od onih s prosječnim ili iznadprosječnim prihodima, međutim, oni s prosječnim i iznadprosječnim prihodima podjednako su optimistični. Također, mladi koji se bave slobodnim aktivnostima imaju višu razinu optimizma nego mladi koji se ničim ne bave u svoje slobodno vrijeme.

Savjet za kraj

Optimizam i pesimizam samo su manjim dijelom naslijeđene osobine, stoga se treba truditi prikupljati iskustva koja će nam dati pozitivniju perspektivu. Želite li postati (a tko ne želi?) osoba koja očekuje najbolje i to ne samo kad je uspjeh siguran, koja prihvaća negativne životne događaje s mišlju da u svakom zlu ima i nešto dobro i općenito očekuje svijetlu budućnost, nastojte se što više baviti aktivnostima koje su vam zanimljive i svakako se potrudite steći što bolje obrazovanje koje će vam dugoročno omogućiti dostojanstven i lijep život.

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content