Pismo

Mene zanima koja je ovo vrsta pacijenta.
Jedan je dečko htio upoznati mog brata pa majku. Onda me pitao jesam li krštena. Sve što ga pitam, smiješno mu je. Jednom je burno reagirao kada sam ga pitala zašto se zaljubio pa sam se prepala. Stalno se preznojava, tresu mu se ruke, uvijek mu se žuri kada je u mojoj blizini.  Mislim da mu se sviđam, to jest da je zaljubljen, ili je nešto drugo, stvarno ne znam. Strah me pitati ga ponovno nakon što je prvi put burno reagirao. Ljubomoran je kada me vidi s drugim dečkima, htio bi nešto reći pa se predomisli. Sada je ljut na mene jer me vidio s jednim prijateljem u gradu. Drzak je i ne želi razgovarati sa mnom. Koji je to vrag, kakvo je to ludilo? Kako da razgovaram s njim, kako da doprem do njega? Poslala sam poruku, blokirao me na mobu na fb-u. Šmrc. Ima li lijeka za takve? Hvala, s poštovanjem

Odgovor

Poštovana,

na žalost, ne mogu u potpunosti udovoljiti Vašem upitu jer sa stajališta moje struke nije etično komentirati drugu osobu ili osobe koje se nisu same direktno obratile upitom, pa tako ne mogu komentirati ni ponašanje i postupke dečka kojeg ste naveli.

Za Vas je bitno da li i što osjećate prema tome dečku, kako se osjećate u njegovoj blizini i kakvu vrstu odnosa biste željeli imati s njim te da to eventualno zajedno iskomunicirate ako budete imali prilike. Izostanak jasne i otvorene komunikacije, posebno kada su u pitanju međuljudski odnosi, kako god oni bili definirani, može dovesti do toga da se nečija očekivanja ne ispune ili ne ostvare jer nisu jasno izrečena pa druga strana nije bila u mogućnosti reći može li ih ispuniti, odnosno ostvariti. Takve situacije ostavljaju puno prostora za naše projekcije u druge osobe, što sve dodatno smanjuje pretpostavke za uspostavljanje kvalitetnog, iskrenog i otvorenog odnosa,  partnerskog, prijateljskog, rodbinskog ili kako ga već definirali. 

Sretno!

Anđelko Botica, psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content