Pitanje u vezi seksualnosti

Pismo

Pozdrav, pitao bih nešto u vezi sa seksualnosti. Postoji li psihološko savjetovalište u Rijeci besplatno, uz zdravstveno ili bez zdravstvenog? Zanima me zbog toga što se osjećam depresivno u zadnje vrijeme te masturbiram pretjerano, što mi stvara još veće frustracije, tjeskobu, napada te društvenu izolaciju s obzirom na to da sam trenutačno bez posla i sam. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovor

Hvala ti na otvaranju ove intimne i nerijetko potisnute teme. O masturbaciji su pisali i drugi pa neću mnogo dodavati ( https://hopacupa.org/blog/masturbacija-je-li-losa-za-mene-koliko-je-previse.html ). Iz tvog upita razumijem da je mastubacija jedan dio tvoga života koji je postao izvor brige tek nakon što je postala pokušaj rješavanja neke druge neugodnosti – osjećaja tjeskobe i depresivnosti. Naše emocije često djeluju na naše ponašanje i sposobnost da se prilagodimo na životne izazove, a razumljivo je kako je stanje nezaposlenosti za mladu osobu frustrirajuće.

Budući da si tako jasno u upitu naveo da se neki simptomi isprepliću s drugima i realnim životnim okolnostima, preporučila bih ti da se obratiš u psihološko savjetovalište udruge U.Z.O.R. ili Udruge Terra, koje provode projekt ProstoRi podrške – program savjetovališta u zajednici. Za tebe to praktično znači da psihoterapiju ili psihološko savjetovanje možeš dobiti besplatno jer su financirani iz javnih sredstava. Program je razvijen upravo u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti (koja često prati stanje nezaposlenosti) te sprječavanja kronifikacije psiholoških poteškoća. Obje udruge, osim savjetovanja, mogu ponuditi i neke aktivnosti u provođenju slobodnog vremena koje mogu mnogo značiti kada pokušavamo izaći iz kolotečine opterećujućih misli i tjeskobe. Kontakte možeš pronaći na ovom linku: https://www.rijeka.hr/gradska-uprava/eu-projekti/aktualni-projekti/prostori-podrske-program-savjetovalista-u-zajednici/

Opcija je i obratiti se sustavu zdravstva: besplatna (odnosno preko zdravstvenog osiguranja financirana) psihološka pomoć može se dobiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (psihološko savjetovalište), KBC Rijeka – Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije (ambulanta psihologa) te Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Pretraži web-stranice tih ustanova i naruči se telefonski, ali prije toga objasni situaciju (barem ugrubo) svome liječniku opće prakse koji će ti napisati uputnicu (detaljnije upute sigurno ćeš dobiti pri prvom telefonskom razgovoru).

Vjerujem da će ti ovo novo iskustvo preslagivanja svog unutarnjeg svijeta biti vjetar u leđa za stvaranje novih iskustava tamo vani.

Katarina Banov, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content