Osjećam se užasno

Pismo

Pozdrav. Ne osjećam se dobro, previše sam bijesna, živčana, teško se koncentriram, danas sam loše napisala ispit, raspoloženje mi je promjenjivo, katastrofa, plakala bih od ljutnje i bijesa, nikada nisam bila takva, ne znam s kim da razgovaram, osjećam se užasno.

Odgovor

Hvala na upitu. Po tvojem kratkom pismu i načinu na koji je napisan može se iščitati da si ga napisala u jednom dahu i u afektu (emotivno nabijenom trenutku). Vidim da ti stvarno nije lako.

Sad, treba vidjeti što je prethodilo čemu. Je li prvo bio ispit, koji si loše napisala pa si se onda oneraspoložila i naljutila, ili je prvo bilo negativno emocionalno raspoloženje koje je onda i dovelo do slabije napisanog ispita.

Na to pitanje ne mogu dobiti odgovor iz tvog pisma jer mi nedostaje ta informacija tako da ću se malo osvrnuti na mehanizam emocija u visokostresnim situacijama.

Naime, kako god pogledaš, ispitni rokovi jesu stresno razdoblje i to zna svatko tko je studirao. Ne poznajem niti jednog kolegu koji je bio potpuno ravnodušan kad bi se približili ispitni rokovi. I, zapravo, svatko se sa tim stresom nosio na svoj način.

Znaš i sama da kad krenu ispiti, ti kao studentica imaš određena očekivanja. Prvo, da ćeš naučiti gradivo, doći na ispit, pokazati znanje i proći. No ta se očekivanja nekad baš i ne ispune.

Nekad se u tom procesu dogodi da nam dođu pitanja za koja nismo računali da će se pojaviti. Ili pripremali smo više jedan dio gradiva, a profesor je stavio naglasak baš na neke druge. I tada smo u stresu, ne znamo hoćemo li se izvući s onim što smo napisali ili postoji mogućnost da ćemo pasti.

Da budem iskrena, mislim da je normalno da se tu i tamo neki ispit padne. Zapravo, nekako mislim da to čak može biti i dobro iskustvo za nas. Uči nas  tome da se iz „pada“ možemo izvući, ali pojačanim učenjem i trudom. Osim toga, uči nas i skromnosti, odnosno tome da do nekih stvari dolazimo na teži način. Ne znam za tebe, ali i ja sam tijekom studija pala ispit ili dva i za te sam se ispite poslije toliko dobro pripremila da sam i sebe i profesora iznenadila. Tako se iz lošeg iskustva na kraju izrodilo izvrsno iskustvo, odnosno pobjeda. I bila sam jača.

Naravno, ti još ne znaš kakav je bio tvoj rezultat na ispitu, no kako god, shvati ovu situaciju kao dobro iskustvo. Iskustvo koje te uči da je stres dio života, da se kroz njega može proći i ostati živ te da je i (eventualni) neuspjeh na ispitu za ljude, a iza neuspjeha može doći uspjeh ako cijeloj situaciji pristupimo strpljivo i mudro.

Želim ti sreću na tom ispitu, ali i svim ispitima koji ti predstoje. Zapamti, vrijeme studiranja prožeto je razdobljima rada i zabave, i to tako treba biti. No, osim što učimo za znanje/gradivo, učimo i za život.

Bojana Smokvina Jokić, psihologinja i psihoterapeutkinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content