Osjećam se neugodno i tužno…

Pitanje

Osjećam se neugodno i tužno zbog više razloga. Nemam se kome povjeriti jer nemam toliko dobru prijateljicu koja će čuvati moje tajne. Mislila sam da imam, ali ta me osoba razočarala pomirivši se s osobom s kojom sam imala privatnih problema (bivšom djevojkom moga dečka; neko vrijeme nisu bile u dobrim odnosima, ali se ta osoba, saznavši da se ona i ja družimo, odlučila pomiriti s njom, pa sam shvatila da nije iskrena prijateljica). U vezi sam već duže vrijeme, ali to više nije to i ne funkcionira baš kako bih htjela, češće se svađamo zbog različitosti. Pokušavam ga shvatiti jer mislim da mu je teško zbog stanja u obitelji (smatram da nisu složna obitelj, niti da se poštuju kao obitelj, a on i ne živi s njima još od 17. godine, a sad mu je 26, već odlazi samo na ručkove, rođendane i slično), a i  jako mi je teško prekinuti vezu zbog emotivnih razloga.

Trenutačno sam najviše povrijeđena time što je majka moga dečka, s kojom sam do prije nekoliko dana bila u izvrsnim odnosima, odlučila bez razloga (ili bar razlog meni nije poznat) prekinuti kontakt sa mnom na sve moguće načine te se osjećam jako neugodno… Inače je to žena koja je imala tešku operaciju glave i rodila je u kasnim godinama zbog čega je imala rizičnu trudnoću i to ju je prilično promijenilo. Svejedno, smatram da nije u redu tako se ponašati bez razloga ili mi čak i ne reći razlog (zbog njena karaktera i zbog toga kako se inače ponaša nisam ju htjela pritiskati i ispitivati zbog čega je to napravila; primijetila sam u druženju s njom da joj znače nerealne stvari poput lajkova na facebooku i slično te da zapravo kritizirajući druge govori o svojim manama, no ne želim reći da je iskompleksirana jer je to ipak njegova majka).

Ipak, mogla bih joj biti kći i smatram da takvo ponašanje ne dolikuje njenim godinama. Sve me to jako rastužuje jer mislim da takvo ponašanje ne zaslužujem, ali mi je jako teško krenuti dalje jer se ne osjećam spremnom iako me ovo sve jako usporava i ne mogu se fokusirati na fakultet i ostale stvari, izaziva mi stres.

Oprostite na podužoj poruci i unaprijed hvala na savjetu!

Odgovor

Imam osjećaj da ste dosta usmjereni na svoje neugodne osjećaje i da dosta analizirate trenutačnu situaciju, ali „bezuspješno“. Možda i nije sve tako crno. Kada čitam ovako sa strane, kao da ste se upleli u neku već formiranu mrežu socijalnih odnosa (majka od dečka, bivša od dečka, prijateljica) koja ima određene norme i principe funkcioniranja, a koji nikako nisu u skladu s vašim stavovima i uvjerenjima.

Prekidanje veze uvijek je emocionalni izazov, a ako smo svjesni svojih osjećaja i uložene energije u odnos, onda znači i gubitak uloženog. Zbog toga je u biti „teško prekinuti vezu zbog emotivnih razloga“, jer tim činom moramo i „odbaciti“ svoje emocije, trud, vrijeme, energiju, promjene i prilagodbe… uložene u odnos. To je proces i razumljivo je da zahtijeva analizu, ali ta analiza treba uključivati naše granice u odnosu na druge i vlastitu svjesnost o uloženom i dobivenom u jednom odnosu. Katkad se isplati truditi i ulagati iako se odmah ne vidi rezultat. Ali isto tako katkad daljnja ulaganja samo povećavaju ukupan gubitak, a onda i otežavaju prekid.

Važno je odabrati prioritete i utjecati na ono što možete. Kao što ste već naveli, fakultet je prioritet. To je u potpunosti pod vašom kontrolom i tu najprije možete doći do uspjeha i ugodnih osjećaja, za razliku od analize tko, kada i zašto – nešto hoće, neće, ne može…

Anđelko Botica, dipl. psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content