Odnos s partnerom

Pismo

Pozdrav.
Rodila sam prije dva mjeseca. Muči me odnos s partnerom koji nikako ne ide jer misli samo na sebe. Pokušavala sam ga shvatiti, ali on mene ne razumije. Došlo je do fizičkog obračuna, tj. zavrnuo mi je ruku dok sam držala dijete.
Totalno sam u depresiji, nesretna, nemam snage, ne smijem se. Veseli me samo dijete i pas. On ne razumije s čime se borim, s depresijom i anksioznosti. I još se borim s ovisnošću o tramadolu, s kojega se skidam.

Odgovor

Draga čitateljice,

prije svega čestitke na prinovi! Drago mi je pročitati da te tvoje dijete veseli jer to govori da teške okolnosti u kojima se nalaziš nisu negativno utjecale na razvoj privrženosti, što je ključno u prevenciji postporođajne depresije s kojom se, nažalost, nose brojne majke. Razdoblje u kojem se nalaziš izrazito je osjetljivo jer prošla su samo dva mjeseca od porođaja.

Žao mi je što čujem da se ti i tvoj partner ne slažete i da si doživjela nasilje u tom odnosu. Navela si brojne probleme s kojima se nosiš, od ovisnosti o lijekovima do depresije i anksioznosti. Prije svega, potrebna ti je podrška tvoje bliske okoline, možeš li računati na nekoga? Ti sada nisi odgovorna samo za sebe, već i za to malo živo biće koje je došlo na ovaj svijet. Vjerujem da ćeš učiniti sve što je u tvojoj moći da se ti i tvoja beba osjećate sigurno i da je beba okružena ljudima koji je vole i brinu se o njoj.

Važno je da sada paziš na sebe i svoje zdravlje. Imati malu bebu podrazumijeva iscrpljenost, nedostatak sna te je važno voditi računa o prehrani (redovito se hraniti) i odmoru (uloviti svaki trenutak sna). Također, važno je ne brinuti se o stvarima koje su manje važne i odmaknuti od sebe sve ono što te uznemiruje i troši energiju te se usmjeriti na svoje dijete. Ono sada sve više percipira svijet oko sebe i važno je da si uz njega i da se puno se mazite, igrate, šetate. Kako bude sve više komuniciralo, tako ćete se bolje upoznavati i stvarati čvršću vezu. To je ono što je sad ključno i upravo će te beba motivirati da se što bolje držiš i nosiš sa situacijom u kojoj se nalaziš.

Ipak, savjetovala bih ti da se obratiš za stručnu pomoć i na taj način proradiš odnos sa svojim partnerom i osnažena doneseš odluke koje će biti najbolje za tebe i tvoje dijete.

U našem gradu nekoliko je mjesta na kojima bi mogla potražiti stručnu pomoć, a to su SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga Terra te Nastavni zavod za javno zdravstvo, kao i KBC Rijeka.

Sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content