Pismo

Poštovani, imam poteškoće u postavljanju granica i traženju rješenja za vrstu odnosa s mamom čije je ponašanje oduvijek vrlo toksično i manipulativno u, po meni, već ekstremnim razmjerima.

Napokon sam uspjela pobrinuti se za sebe na odgovarajući način i biti zadovoljna, no još uvijek nisam pronašla način funkcioniranja s njom.

Naime, da se mene pita, ja bih se udaljila od nje jer mi nije potrebna u životu, no ona uporno traži da budemo prava majka i kći i očekuje nestvaran odnos, a s druge strane ponaša se ružno prema meni. To uključuje emocionalno zlostavljanje, manipulaciju, okrivljavanje, kontrolu, izigravanje žrtve, tretmane šutnjom, verbalnu agresiju i sl.

Nakon svega toga, kad se odljuti, ponaša se kao da se ništa nije dogodilo i počne mene okrivljavati da sam hladna prema njoj, a ona je najbolja majka.

Čitav moj život se tako ponašala, a sada, kao, ne shvaća zašto sam takva. Uložila sam napore objasniti joj ili joj pomoći kroz život, no ništa ne dopire do nje, samo se vrti u krug.

Sad više stvarno ne znam kako s njom jer čim joj dopustim da me nazove ili se jednom vidim s njom, previše si dopusti i opet krene činiti isto. Očekuje da bi preko noći sve trebalo profunkcionirati, tj. da ju zavolim, a ona će se prema meni ponašati kako želi. Nije mi jasno. Hvala unaprijed.

Odgovor

U pismu koje ste nam poslali ističe mi se ova rečenica, mislim da je iznimno značajna: „Napokon sam uspjela pobrinuti se za sebe na odgovarajući način i biti zadovoljna…“

To je potvrda da ste uspjeli u nečemu što je izazovno i zahtjevno čak i onda kad imamo potporu i podršku naših najbližih, kamoli u okolnostima kada osjećamo frustraciju, ljutnju i/ili tugu u odnosima s važnim osobama u našemu životu.

Također, opis kompleksnog odnosa s majkom čini mi se da ide iz perspektive jasnoće i dobrog uvida u to što se događa u vašoj komunikaciji; često uzrok najvećih poteškoća proizlazi iz nemogućnosti da razumijemo što nam se događa, stoga ne nalazimo način da iskoračimo iz takve komunikacije pune dvostrukih poruka.

Ja bih svakako pitala upravo vas. Kako želite živjeti svoj život? Kako realizirati stvarne odnose? Kako preuzeti odgovornost za ono što je moguće, otpustiti ono što je nemoguće? Što ste dosad učinili, a pomoglo je u odnosu s majkom? Bi li bilo važno učiniti još nešto?

Svi katkad tražimo potvrdu, provjeru vlastitih odluka i postupaka, želim vas samo podsjetiti, na kraju je ipak najvažnije konzultirati samoga sebe.

Ivona Maričić Kukuljan, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content