Odnos s hranom

Pismo

Ne znam uopće kako opisati problem koji imam kao već odrasla žena pred udaju, s izvrsnim poslom koji volim, partnerom kojeg obožavam, koji me poštuje i voli, s vlastitom kućom. Sretna sam i obožavam svoj život, ali zbog nekog razloga ne mogu uspostaviti zdrav odnos s hranom. Stalno imam potrebu jesti, posebno gluposti. Doslovno se prejedam. Nekad nemam potrebu jesti do dva, tri sata popodne i onda kad krenem, ne znam više stati cijeli dan, posebno u večernjim satima. Nemam prekomjernu tjelesnu masu, bila sam na zdravoj prehrani zadnjih šest mjeseci i uspjela lijepo smršaviti, međutim uvijek imam faze prejedanja. Znam za problem emotivnog prejedanja, ali mislim da to nije moj slučaj. Jer nikakve posebne misli mi se ne javljaju prije čina prejedanja, jednostavno volim jesti i nemam samokontrolu kad je hrana u pitanju. Trudim se što zdravije se hraniti jer mi je do zdravlja jako stalo, ali nekad je toliko teško i toliko je daleko otišlo, da mislim da mi treba psihološka pomoć. U nekim se trenucima toliko prejedam da mi se povraća, a s druge strane želim još. Znam da sam sada svašta napisala, ali nadam se da shvaćate što želim reći. Hvala 🙂

Odgovor

Vidim da ste dobro informirani o problemu prekomjerna unosa hrane i da ste svjesni koliko to utječe na Vašu psihičku i fizičku dobrobit. Teorijsko znanje imate, a imate i želju da uspostavite kontrolu u odnosu na konzumiranje hrane. Dakle, želite uspostaviti zdrav odnos s hranom i pretpostavljam da Vam je želja osloboditi se prisile uzimanja nezdravih namirnica. Teorijski izgleda jednostavno, ali u praksi je naravno kompliciranije napraviti promjenu koja će uspostaviti ravnotežu koja Vam je potrebna.

Potražiti stručnu psihološku pomoć je u današnje vrijeme više pitanje potrebe za osobnim razvojem i napredovanjem nego znak slabosti ili nedostatka. Razgovarati sa stručnom osobom koja ima iskustvo u slušanju i zajedničkom pronalaženju novih ideja za budućnost može za Vas biti početak promjene. Upravo Vaše pitanje pokazuje spremnost da napravite nešto drukčije jer je iluzorno pretpostavljati da ćete ponavljanjem istih obrazaca ponašanja doći do različitih rezultata.

Imate sve pretpostavke za izlazak iz „začaranog kruga“, osjećate se sretno, postigli ste sve što ste do sada željeli i cijenite i volite vlastiti život. Ono što Vam u ovom razdoblju Vašeg života nedostaje jest pobrinuti se na pravi način za sebe kako biste ponovno imali osjećaj slobode i neopterećenosti, a što Vam može dati dodatni prostor i vrijeme za uživanje u drugim stvarima koje Vas zanimaju i koje još želite naučiti.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content