Pismo

Poštovanje, iskreno teško mi je pisati o ovome, ali vrijedi pokušati, zar ne? Imam dvoje djece iz dvije različite izvanbračna zajednice, a trenutačno živim u trećoj izvanbračno zajednici i nemamo zajedničke djece. Zajedno smo pet mjeseci, živimo već skupa i planiramo imati zajedničko dijete. Majka moga sadašnjeg partnera rekla je da ne bi trebali imati djecu zajedno barem još pola godine/godinu dana, jer imam jedno dijete s ovim, jedno dijete s onim pa sad s njezinim sinom. Svjesna sam da sam griješila u izboru partnera, ali sam sigurna da ću sa sadašnjim živjeti dugo i sretno. Sve me to povrijedilo jako jer je gospođa prošla kroz isto.

Odgovor

Draga čitateljice,

hvala ti što si imala povjerenja i obratila nam se s jednom tako važnom temom kao što je donošenje odluke o roditeljstvu.

Biti roditelj najodgovornija je uloga koju možemo preuzeti. Od trenutka dolaska djeteta na svijet potrebna mu je sva ljubav i njega koju mu skrbnici mogu pružiti zbog čega je iznimno važna podrška partnera, ali i šire obitelji, ako je uključena.

Katkad u zajedničkom kućanstvu živi više generacija i/ili su roditelji blisko povezani sa svojim roditeljima koji znaju biti u velikoj (a nekad i prevelikoj) mjeri uključeni u život svoje djece i njihove obitelji te imaju potrebu izraziti mišljenje o odlukama koje se donose, čak i kada se ne tiču njih osobno. Ako dođe do razilaženja u mišljenju, zna doći do nesuglasica i narušenih odnosa.

Odluka o roditeljstvu je prvenstvo između partnera ako su oni ti koji će skrbiti o djetetu. Naravno, puno bi vam lakše bilo da imate podršku njegovih roditelja, ali odluka je i dalje na vama.

S obzirom na to da je to majka tvog partnera, a povrijedilo te je nešto što je rekla, bilo bi dobro da o tome otvoreno razgovaraš s njim.

Ono što se meni nameće kao pitanje jest kako se u novoj zajednici osjećaju tvoja djeca. Kakav odnos imaju s novim partnerom? Nisi napisala koliko imaju godina, ali djeci je generalno potrebna određena sigurnost i rutina za koju vjerujem da tek polako stječu s obzirom na to da relativno kratko živite zajedno.

Ti, kao majka, najbolje znaš koliko je lijepo, ali i naporno imati malenu bebu i uz to brinuti za još dvoje male djece.

Plan da imate zajedničko dijete govori da ozbiljno razmišljate o zajedničkoj budućnosti, ali dijete mijenja sve. Možda je baš sada trenutak da uživaš u zajedničkom suživotu s partnerom i svojom djecom.

Mlada si i imaš vremena zasnovati obitelj i to prema vašim željama te se nadam se da ćete imati podršku šire obitelji i prijatelja kada se odlučite za taj važan korak.

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content