Pismo

Želim početi život ispočetka nakon puno razočaranja u odnosima i na poslu.
Živim u Italiji od 2003. i sada sam se vratila u Rijeku na neko vrijeme da pomognem svome djedu nakon što je bio u bolnici. Ovaj mjesec ću diplomirati (moda). Trebam pomoć da posložim prioritete i ojačam svoje samopouzdanje. Hvala vam.

Odgovor

Poštovana,

zadovoljstvo mi je pročitati i odgovoriti na upit kao što je Vaš jer iz njega iščitavam pregršt mogućnosti. U najljepšim ste godinama, završavate fakultet koji otvara mnoga zanimljiva vrata, govorite talijanski jezik perfektno (čim ste tamo živjeli), imate poznanstva po Italiji što Vam može biti korisno za Vaš budući posao u struci, imate i rodbinu u Rijeci i sigurno veliko srce jer ste spremni pomoći (djed). Sve su to kvalitetni resursi kojima raspolažete, a uz pomoć kojih možete ostvariti mnoge benefite.

Postoje trenutci u životu kada svatko od nas postane nesvjestan vlastitih mogućnosti, kada ne vidimo i ne prepoznajemo što sve možemo postići s vlastitim raspoloživim resursima, posebice u situacijama kada nam nepovoljne životne okolnosti, slikovito rečeno, zamagle pogled kroz prozor na čitav bazen mogućnosti. Takve „osobne blokade“ najčešće su upravo u vrijeme velikih životnih promjena, kao što su završetak studija ili preseljenje. Osjećamo se nesigurno, nedoraslo izazovima i neodlučno u određivanju vlastitih želja i ciljeva. Kada shvatimo da su svi ti osjećaji zapravo normativni i univerzalni, a samo njihov tijek i težina individualni, o pojedincu ovisni, vratit će nam se i osjećaj kontrole. Upravo vraćanjem osjećaja kontrole, da smo mi „kapetani naše brodice“, povećava se doživljaj vlastite efikasnosti i moći. Uspostavom kontrole vraćamo i strukturu unutar koje je lakše „posložiti prioritete“ i definirati ciljeve. Usmjeravanjem vlastite pažnje na ono što možemo kontrolirati i na ono na što možemo svojim djelovanjem utjecati, nasuprot cementiranju u nemogućnosti mijenjanja okolnosti nad kojima nemamo kontrolu, pridonosi našem boljem samovrednovanju i unapređenju vlastite slike o sebi.

Osvještavanje vlastitih jakih snaga, nasuprot usmjerenosti na ono što nam je donijelo razočaranje ili budi nesigurnost u budućnost, pridonijet će motivaciji za promjenom i općenito motivaciji za postignućem koja će povećati vjerojatnost izvođenja onih radnji koje dovode do uspjeha i osjećaja samovrijednosti. No sve je to proces koji se ne događa preko noći. Za početak, drago mi je što ste osvijestili svoju sadašnju poziciju i shvatili važnost definiranja sebi važnih ciljeva i koraka u ostvarivanju tih ciljeva. Ako ste, kao što se iz sadržaja Vašeg pisma može iščitati, trenutačno ometeni prošlim razočaranjima u odnosima i poslu, što je rezultiralo i narušavanjem Vaše slike o sebi, a što posljedično može nepovoljno utjecati na Vašu mogućnost samostalnog definiranja ciljeva, predlažem Vam uključivanje u kontinuiran savjetodavni i/ili terapijski rad (korisne smjernice na https://svejeok.hr/psiholoska-pomoc-u-rijeci/).

Htjela bih Vas samo za kraj podsjetiti da ne zaboravite na sve svoje dosadašnje uspjehe, znanja, vještine i sposobnosti koje ste stekli, a uz pomoć kojih ste uspješno riješili jako puno dosadašnjih izazova. Sigurna sam da ćete i dalje, uz mali vjetar u leđa i podsjetnik na vlastite resurse, uspjeti u onom što želite. Vjerujem u Vaš uspjeh.

Sretno!

Darija Russo Vilić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content