Ništa me ne veseli

Pismo

Poštovani, trebao bi mi vaš savjet. Naime, nalazim se u fazi u kojoj me ništa ne veseli, a ne znam razlog tome. Što god se događa oko mene, što me je nekad uveseljavalo, više ne budi nikakve osjećaje u meni. Jednostavno se uvijek osjećam nesretno. Htjela bih ići porazgovarati sa psihologom, a ne mogu si plaćati privatne termine pa bi me zanimalo kako se prijaviti kod psihologa putem HZZO-a i postoji li način da ne moram uplitati roditelje jer ne bih htjela da oni išta znaju o tome (17 mi je godina). Bilo kakva vaša pomoć puno će mi značiti. Unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru 🙂

Odgovor

S vremena na vrijeme svi ljudi doživljavaju depresivno raspoloženje, odnosno prate ih osjećaji tuge, patnje, boli, neraspoloženje, pesimizam i pad energije, što može potrajati nekoliko sati, dana, ali i mnogo duže. Takvo raspoloženje može nam biti znak da trebamo zastati, usporiti životni tempo i učiniti neke promjene. No ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je nerazmjerna razlogu nastanka, ako osoba ne može funkcionirati onako kako je to činila prije ili ako se više ne može veseliti životu, tada više ne govorimo o neraspoloženju i tuzi već o depresivnom stanju. Kada se ono pojavi, svakako je važno potražiti pomoć stručnjaka, kao što si ti učinila.

S obzirom na tvoje godine, bilo bi važno da jedan od roditelja dođe s tobom na prvi susret sa psihologom/psihoterapeutom, kojemu ćeš dalje odlaziti sama uz podršku roditelja u tom procesu. No ako ti je to neprihvatljivo, možeš se javiti sama te se o tome konzultirati sa samim psihologom. U Rijeci se besplatna psihološka pomoć može dobiti na nekoliko lokacija: Nastavni zavod za javno zdravstvo (psihološko savjetovalište), KBC Rijeka – Odjel dječje i adolescentne psihijatrije (ambulanta psihologa), Dom zdravlja. Na web-stranicama mogu se naći telefonski brojevi psihologa u tim ustanovama, na koji se možeš naručiti na pregled, a za koji je potrebna uputnica tvoga liječnika opće prakse (detaljnije upute reći će ti djelatnica ustanove koju nazoveš pri dogovoru vezano uz termin). U Rijeci postoje i udruge koje pružaju besplatnu psihološku pomoć (bez uputnice), poput udruge Terra, kojima se također možeš obratiti.

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content