Nezadovoljstvo

Pismo

Pozdrav,

pa ne znam, mislim da imam više problema. Ne znam kome se obratiti pa sam sad naletjela na ovo. Teško mi je reći što me točno muči kad se ovako postavi pitanje, ali sam generalno nezadovoljna, a ne mogu reći da imam loš život. Svjesna sam toga, ali ne mogu se oteti tom osjećaju. Medicinska sam sestra, imam dobru plaću i relativno dobar kolektiv u kojem radim, imam stan koji sam si kupila. Nedavno sam se udala za dobrog čovjeka koji me voli i koji je dobar prema meni… a opet…

Mislim da se emocionalno prejedam, nemam kontrolu nad sobom, pogotovo što se tiče hrane, pa me to muči jer se manifestira viškom kilograma te sam nezadovoljna sobom i svojim životom. Nemam kontrolu ni nad svojim reakcijama, mislim da se ne ponašam primjereno u nekim nedobrim situacijama, mislim da sam onaj tip sestre koji mi je užasno išao na živce kao učenici, nervozna i isfrustrirana. Ne vidim se, ali mislim da sam pasivno agresivna i ne baš dobra sestra, u smislu ponašanja… ali i u privatnom životu. Ne znam mirno riješiti neke probleme, na neki normalan način riješiti nekakve situacije, čak se ni izraziti. Zatvorim se, i nekad kad bih i htjela nešto reći, ne mogu naglas, a često ne znam ni izreagirati. Suprug misli da sam depresivna jer znam s njim razgovarati o nekim svojim “problemima” . Imam promjene raspoloženja, nekad sam ih i sama svjesna i izluđuju me. Ne znam jer ima puno toga, sad ne znam kako to sve sročiti… Danas se osjećam malo bolje pa zato i pišem, inače vjerojatno ne bih. Ne volim razgovore uživo, a pogotovo govoriti o svojim problemima, a onda ako se nekom bližnjem povjerim, osjećam kao da me ne razumije. I mislim da je problem u meni, samo si ne znam pomoći… A jako sam tvrdoglava i svojeglava pa često to neću priznati.

Odgovor

Mislim da ste u ovom pitanju prilično detaljno opisali kako se osjećate i kako razumijete sebe u odnosu na sve što ste do sada postigli. Generalno nezadovoljstvo koje osjećate pokazatelj je da je možda došlo vrijeme da počnete otvoreno razgovarati o sebi, unatoč tome što kažete da ne volite razgovarati uživo. Mislim da znate koliko je važna komunikacija u privatnim ili poslovnim odnosima, a svladavanje te vještine nije (osim u teoriji) dio obrazovnih programa. Cilj bi bio upoznavanje sebe i vlastitih komunikacijskih obrazaca, kao i učenje o tome kako naše riječi i ponašanja mogu utjecati na odnose s ljudima, ali i kako naučiti kontrolirati reakcije koje mislimo da su neprimjerene. Umjesto okrivljavanja drugih ljudi ili okolnosti za probleme koje doživljavamo, mogli bismo preuzeti odgovornost za svoj dio komunikacije i preuzeti barem dio kontrole nad svojim ponašanjem. Postoji jedno dobro pitanje koje si možemo postaviti, a odnosi se na potrebu ili želju da umjesto da sjedimo  na „suvozačkom“ mjestu (i stalno prigovaramo kako vozač upravlja vozilom), možda preuzmemo upravljač i odvedemo se ondje gdje želimo. Upravo je taj osjećaj slobode izbora, ali i odgovornosti za svoj život prilično oslobađajući.

Mislim da bez uloženog napora i aktivacije svih sposobnosti koje imamo za svladavanje problema, nema ni rezultata koje želimo. Zato je važno odvojiti za sebe i vrijeme i prostor za preuokviravanje nekih ideja koje mislimo da ne možemo promijeniti. Psihoterapijski je dijalog određen ishodima koje postavlja osoba koja se obraća psihoterapeutu, a u konstruktivnom i pozitivnom okruženju za koje je odgovoran psihoterapeut, otvaraju se mogućnosti za novi pogled na sebe. Možda Vam samo to i treba – vidjeti svoj dosadašnji život i budućnost na drukčiji način.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content