Nezadovoljstvo tijelom

Pismo

Jako sam nezadovoljna svojim tijelom. Premršava sam i nemam obline, sramim se svoga tijela. Katkad se satima gledam u ogledalo i ne mogu stati. Pokušavam nositi široku odjeću da se ne skuži kako izgledam, sve mi na meni smeta. Ne znam kako da naučim voljeti sebe.

Odgovor

Draga čitateljice,

životno razdoblje u kojem se nalaziš prepuno je promjena i izazova. Promjene možeš primijetiti i kod sebe i kod svojih vršnjaka. Neke od tih promjena su pozitivne i poželjne, druge su manje poželjne. Neke su promjene vidljive, poput fizičkog izgleda, druge su u nama i teže ih je primijetiti. Promjene u fizičkom izgledu kod svake osobe javljaju se u različito vrijeme te se izgled pojedinih dijelova tijela katkad u kratko vrijeme znatno promijeni pa fizički izgled postane preokupacija mlade osobe. Često vlastiti izgled nije u skladu sa željenim te adolescenti postaju vrlo osjetljivi, pogotovo djevojke. Upravo to je slučaj i kod tebe, nezadovoljna si slikom koju vidiš u ogledalu. Nezadovoljstvo izgledom usko je povezano s osjećajem samopoštovanja i često dovodi do narušene slike o sebi.

Ovo je teorijski pristup tvom problemu s kojim sam ti željela pokazati kako se mnogi mladi susreću s problemom koji si ti opisala, čak i oni za koje nikad ne bi rekla jer se doimaju samopouzdano. I što sad? Za početak bih voljela da s nekim porazgovaraš o svojim osjećajima. Je li to moguće unutar obitelji ili s bliskim prijateljicama? Možda bi se mogla obratiti i školskom psihologu? Vjerujem da bi kroz razgovor shvatila kako nisi sama u svom problemu. Premda je to što ti sada prolaziš karakteristika razvojne faze, smatram da se tvoji osjećaji ne smiju zanemariti i da je potrebno raditi na njima. Osvijestila si problem i progovorila o njemu, što je znak hrabrosti i zrelosti. Sada je vrijeme da kreneš i korak dalje u procesu prihvaćanja sebe upravo takvom kakva jesi. I iznutra i izvana. Vrijeme će donijeti promjene, kako u fizičkom izgledu, tako i u tvom emocionalnom svijetu. Zato je potrebno polako graditi krhke bedeme samopouzdanja kako bi se očuvali pod naletima izazova koje donosi adolescencija.

Sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content