Neuspjeh u polaganju vozačkog

Pismo

Moj je problem neuspjeh u polaganju vozačkog ispita, točnije pao sam vožnju pet puta, ali ne odustajem… Međutim, na svakoj me vožnji hvata trema i teško se koncentriram iako konstantno prolazim istim rutama…

Odgovor

Poštovani,

mislim da je subjektivni osjećaj treme pri polaganju vozačkog ispita svima nama dobro poznat, a spada u skupinu testnih ili ispitnih anksioznosti koje karakterizira, kao što ste opisali, teškoća s koncentracijom, zabrinutost zbog negativnog ishoda, odnosno neuspjeha, negativna evaluacija drugih itd. Anksioznost kao kompleksno emocionalno stanje, posljedica negativnih misli, interpretacija i očekivanja, popraćeno fiziološkim reakcijama tijela (ubrzan puls, znojenje dlanova, promjene u disanju, mišićna napetost) te subjektivnim doživljajem neugode, negativno utječe na sposobnost koncentracije tako da nas više usmjerava na subjektivni doživljaj nego na ono što trebamo raditi, što bi moglo objasniti to da ste pali više puta unatoč tome što prolazite istim rutama. Dakle, valja pretpostaviti da ste u tim situacijama usmjereni na vlastite negativne misli i negativne emocije, poput straha, što ometa automatizam vožnje jer dolazi do „gušenja“ u radnoj memoriji, informatičkim rječnikom rečeno, ima viška „nepotrebnih“ informacija koje procesuirate jer bi za automatizam vožnje „glava trebala biti prazna“.

Najvažnije je od svega da „nakon padova ne odustajete“ jer izlaganje ispitnim situacijama povećava vjerojatnost da s vremenom spontano dođe do smanjivanja simptoma, odnosno neugodnog subjektivnog doživljaja ispitne situacije. U međuvremenu bi bilo dobro identificirati koje su to negativne misli ili očekivanja koja dovode do pojave treme, je li to razmišljanje o vlastitu neuspjehu ili negativnim reakcijama okoline, te pronaći alternativna objašnjenja koja su realnija, objektivnija ili usmjerena na rješenje problemne situacije. Tako možemo razmišljati da ćemo opet „pasti“ vožnju, ali si isto tako možemo reći: „Ok, neće biti prvi put da padam, kako god, neću odustati dok ne položim, jer 99% vozača je ipak na kraju položilo.“ Ako osjetimo neugodu kao posljedicu javljanja treme, možemo si reći: „U redu, moje tijelo reagira jer je meni ovo važno, ali ako ovako nastavim, opet ću biti usmjeren na negativne misli, osjećaje i očekivanja, a to će omesti automatizam vožnje pa će dovesti upravo do suprotnog od onoga što želim i što mi je bitno, a to je polaganje vožnje, odnosno vozačkog ispita.“ I, na kraju, koliko je to bitno? Pa nije pitanje života i smrti, niti je pitanje sposobnosti. Samim time što ste dobili priliku da polažete vožnju znači da je Vaš instruktor procijenio da posjedujete vještinu vožnje i poznavanje prometnih pravila, jedino što Vas u tome priječi su Vaše misli/osjećaji, a ne Vaša nesposobnost upravljanja autom. Zato je važno pronaći alternativno pozitivnije misli trenutačnim negativnim mislima, koje će u Vama izazvati manje neugode i manje treme, a koje će imati logike za Vaš stil razmišljanja. Sretno!

Anđelko Botica, psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content