Neugodna sjećanja

Pismo

Dakle, prekinula sam vezu s dečkom prošle godine u 6. mjesecu. S tim mi dečkom uopće nije bilo dobro, tukao me je, lagao mi i manipulirao mnome. Prema njemu osjećam gađenje, a kad se sjetim da me je tukao, rasplačem se. Zanima me zašto mi u glavu dolaze neke situacije koje su prije događale pa ispada kao da tako razmišljam, ali mi je takav osjećaj bio kad se to dogodilo. Hvala Vam na odgovoru.

Odgovor

Intenzivna i dugotrajna izloženost traumatskom iskustvu može dovesti do razvoja posttraumatskoga stresnog poremećaja. Simptomi PTSP-a najčešće se javljaju tijekom prva tri mjeseca nakon traume, ali mogu proći mjeseci i godine do javljanja simptoma. Ako tegobe traju mjesec dana ili duže, često dolazi do otežanog funkcioniranja u svakodnevnom životu. Simptomi pripadaju različitim skupinama od kojih se prvi odnose na ponovno proživljavanje traumatskog iskustva: nametanje snažnih slika ili sjećanja na prijetnju tako da osoba pritom ima osjećaj kao da ovdje i sada ponovno proživljava i/ili uznemirujući snovi koji su dijelom ili u potpunosti povezani s traumatskim iskustvom. Druge kategorije simptoma su izbjegavanje (nastojanje da se izbjegnu podsjetnici na iskustvo traume) te pretjerana pobuđenost (osjećaj prisutnosti prijetnje, što dovodi do toga da je osoba stalno na oprezu i snižene tolerancije na frustraciju).

Izloženost nasilju jedan je od rizičnih čimbenika za razvoj takvih psihičkih simptoma.

Ono što si ti opisala primjer je zlostavljanja u partnerskim odnosima te može imati snažne posljedice na mentalno zdravlje osobe. Najvažnije je da si iz takva odnosa izašla, čime si pokazala veliku hrabrost i snagu. Neki ljudi koji se bore sa simptomima PTSP-a potraže stručnu pomoć jer im je funkcioniranje otežano i kvaliteta života narušena, kod drugih uz podršku bliskih osoba i s protokom vremena simptomi polako blijede.

Važno je proraditi takve snažne negativne emocije jer biti žrtvom zlostavljanja od osobe koju odabereš za svog partnera znači doživjeti izdaju od nekoga tko bi trebao biti podrška te posljedično žrtve zlostavljanja teško ponovno uspostavljaju odnos povjerenja, pogotovo u romantičnim odnosima. Takvo iskustvo ima i negativne posljedice na samopoštovanje, a javlja se i osjećaj krivnje ili srama.

Drago mi je da si poslala upit i postavila ovakvo pitanje jer se na taj način i drugi mladi mogu prepoznati u tvojim riječima i na vrijeme reagirati i potražiti pomoć. Da bi prevenirala razvoj intenzivnijih simptoma možda bi bilo dobro potražiti stručnu pomoć te uz podršku progovoriti o bolnim sjećanjima, proraditi ih i spremna dočekati sve ono lijepo što ti život nosi u budućnosti!

Sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content