Nemam vremena ni za što

Pismo

Škola, previše učenja, previše zadaće, u neuzgodno vrijeme nam počinje škola pa poslije, tijekom dana, nemam vremena ni za što.

Odgovor

Kada se nakupi previše zadataka možemo osjećati da je učenje golema obaveza koja krade vrijeme od aktivnosti koje nas zanimaju, od ljudi s kojima se želimo više družiti…

Tvoj je upit kratak, ali je i taj problem poznat svim onim učenicima kojima je stalo do škole i koji imaju još neke interese izvan nje. Iz tvog upita pretpostavljam da spadaš u ovu grupu sretnih učenika.

Imaš li hobije kojima se želiš posvetiti, zbog toga ne treba imati osjećaj krivnje. Aktivnosti slobodnog vremena i odmor pomažu nam održati mentalno zdravlje i bliskost s važnim osobama. Katkad moramo reći: moje mentalno zdravlje i bliskost s drugima važnije je od ocjena!

Ipak, postoje razdoblja kada se obaveze nakupe i kada treba izdržati, više vremena posvetiti njima. Vjerujemo da će nam to u nekoj budućnosti donijeti više sreće. Jedno takvo vrijeme sigurno je i završetak osnovne ili srednje škole. Ako misliš da se i ti sada nalaziš u toj situaciji, ako ti članovi obitelji ili nastavnici govore da je ovo vrijeme kada je posebno važno baviti se školom, razmisli: što možeš učiniti da sebi olakšaš? Odlučiti zavoljeti učenje? Naučiti učiti efikasnije? Uštedjeti vrijeme negdje drugdje kako bi bilo više vremena za stvari koje su ti važne?

Evo nekoliko savjeta kako dobiti više vremena za sebe!

1. Sjeti se zašto voliš školu

Ok! Možda je nekad teško ili dosadno… Ali sigurno je bilo dana kada si u školi bila sretna, kada si osjećala da učiš nešto važno ili zanimljivo, nešto vrijedno učenja… Jesi li nekada pomislila: Aha! Ide mi ovaj zadatak!

Prije škole, prije učenja, sjeti se ovih doživljaja. Ako treba, zapiši na papirić riječ koja će te podsjetiti na taj dan. Svaki put kada ti se takvo iskustvo dogodi, da na nekoliko minuta zaista voliš učiti, napravi malu “mentalnu zabilješku”. Ovo će ti poslužiti kao baterija za trenutke kada treba “stisnuti zube” i odraditi zadatak…

2. Učiniti učenje efikasnijim

Čini li ti se katkad da provodiš sate pred knjigom, a naučiš vrlo malo?

Vjeruj mi, postoje trikovi i na internetu ili aplikacijama poput Pinteresta možeš pronaći razne mnemotehnike ili strategije lakšeg upamćivanja. Neke od tih tehnika će učenje učiniti i zabavnijim!

Svatko od nas uči na svoj način, a tu su neke ideje koje pomažu drugim učenicima:

– prepričati sve pročitano naglas,

– snimiti svoj glas mobitelom pa slušati samog sebe prije spavanja,

– crtati male podsjetnike, skice, mentalne mape i pokušati upamtiti te slike

– ručno piši podsjetnike (ne na računalu) i kartice s pitanjima i odgovorima

– otvori knjigu na slučajnu stranicu, odaberi slučajni zadatak i provjeri znaš li ga riješiti

– izmisli šaljivu pjesmu o onome što ti je teško zapamtiti

– pozovi prijatelja ili prijateljicu na zajedničko učenje. Ispitujte jedni druge i zajedno rješavajte zadaću, podijelite si gradivo pa neka svatko nauči svoj dio. Potom jedna/jedan drugome ispričajte što detaljnije naučeno. Ove besplatne instrukcije mogu biti zabavne i korisne!

Jedna vrlo dobra taktika je nakon svake pročitane stranice zatvoriti knjigu i zapisati si sa strane pitanja koja bi postavila da si učitelj na ispitu. Ispitivati samu sebe najbolja je vježba za ispit. Pitanja možeš zapisati na papiriće pa nakon učenja pokušati odgovoriti na svako.

Sjeti se i ovoga: U početku treba ignorirati smrdljivu žabu!

Najodbojniji su najteži zadatci. Treba ignorirati tu odbojnost odmah na početku i prije svega rješavati najteže zadaće.

3. Otkrij: gdje ti bježi vrijeme?

Kada radimo nešto teško, često se umorimo i želimo se nakon toga samo odmoriti uz lijene aktivnosti: TV, internet, ležanje. Tada nemamo energije za one naše najdraže hobije.

Dovoljno spavanja i pravilna prehrana važni su kao i vrijeme provedeno u razonodi, za mentalni odmor. Zato je važno računati da i na ove aktivnosti moramo potrošiti vrijeme.

Ipak, dio vremena “pojedu” nam i aktivnosti koje nam nisu pravi odmor ili zabava. Scrollanje po društvenim mrežama česti je kradljivac vremena.

Možeš li sastaviti raspored u kojem ćeš nakon vremena za školu upisati i vrijeme za onaj potreban lijeni odmor, za kućanske obaveze… Gdje bi se moglo naći vrijeme za tvoje hobije?

Vjerujem da ćeš pronaći snagu volje da upotrijebiš barem neki od ovih savjeta. Sretno!

Katarina Banov, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content