Nemam koncentracije

Pismo

Nemam koncentracije kada trebam učiti, ni dovoljno motivacije da dugo učim, pogotovo kada nešto ne razumijem. Kada pišem test, pogubim se i zablokiram te želim predati prazan papir.

Odgovor

Teškoće koncentracije koje navodiš, ali i manjak motivacije za učenjem mogu taj proces znatno otežati i produljiti. Što se motivacije tiče, tijekom studija važno je imati na umu cilj zbog kojega se uči i polaže ispite, a konačni je cilj da radiš posao koji voliš u području koje si odabrala. 

Predlažem da napraviš plan učenja kojim ćeš strukturirati vrijeme potrebno za svladavanje pojedinoga gradiva. Pokušaj gradivo podijeliti u manje cjeline i učiti češće, radije nego da učiš cijelo gradivo za ispit odjednom. Korisnim se pokazala i izrada mentalnih mapa, odnosno vlastite skripte, u kojima možeš pojednostaviti ono što trebaš naučiti i prikazati si to na način na koji ćeš to najlakše upamtiti. Pritom je korisno upotrijebiti flomastere u boji i slične vizualne načine da se istakne ono najbitnije i na taj način brže i lakše upamti. Ključno je da isto gradivo ponoviš dovoljan broj puta, odnosno da ga “prenaučiš” kako bi šanse za to da zablokiraš na ispitu bile što manje. 

Savjetujem ti i da se prije ispita relaksiraš na način koji tebi najviše odgovara. Ako ti tjeskoba naraste toliko da te ograničava u pisanju ispita i dogodi se da zablokiraš u većini ispitnih situacija, predlažem da potražiš podršku psihologa/psihoterapeuta. U okviru Sveučilišta djeluje savjetovalište za studente, gdje se s povjerenjem možeš obratiti. Sretno!

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content