Negativno i prazno

Pismo

Osjećam se klonulo, negativno i prazno. Inače nisam takva i trudim se gledati stvari pozitivno, ali već duže vrijeme osjećam da negativa preuzima vodstvo. Osjećam se usamljeno i preispitujem smisao svega oko sebe. Ne veseli me moje okruženje, brine me budućnost i bježim od svega u telefon. Imam osjećaj da sam dosad ostala vesela bježeći od problema u nova iskustva i prilike ili barem imajući neku perspektivu u životu, a sada imam osjećaj da se približavam zidu. Iskreno, slutim da imam neku vrstu dijagnoze, ali trenutačno nisam ni zdravstveno osigurana ni pri novcu, a ne bih ni znala odakle krenuti u potragu za nekim razrješenjem. Odnedavno sam naučila da sam vjerojatno, i ne znajući, imala napadaje panike. Prekinuvši odnos s najboljom prijateljicom shvatila sam da sam se, uz toliko poznanika, zapravo osamila, nemam se kome povjeriti i osjećam da nemam nikoga dovoljno bliskog, nekoga tko me poznaje, da s njime popričam, i to mi teško pada. Osjećam se ranjivo, samo i nedefinirano na mnogim poljima sa svoje 24 godine i bojim se da mi okolnosti otežavaju da izađem iz začaranog kruga u kojemu sam se našla. Isprike na tolikoj negativi, ali ne znam više kamo s pritiskom u glavi. Ne želim više razmišljati tako crno i sumorno, a ne znam za bolje od gutanja problema i guranja dalje pa Vam se zato obraćam. Nadam se da je Vaš dan ipak nešto bolji od moga 🙂

Odgovor

Pretpostavljam da i sami znate koliko Vam je bilo potrebno snage, volje i odlučnosti za upisivanje fakulteta i studiranje i možda ste negdje na kraju tog puta koji će za Vas biti neki novi početak. Studirati i raditi posebno je izazovno, ali i nevjerojatno korisno iskustvo koje Vam može pomoći da još bolje procijenite svoje sposobnosti i pronađete za sebe najbolji put. Iako sada osjećate da ste u fazi „negativnosti“ i sve Vam izgleda „crno i sumorno“, možda možete početi razmišljati o tome kako sebe želite vidjeti u budućnosti i kakvu biste najbolju sliku sebe mogli zamisliti kada ova faza bude iza Vas. Mislim da je preispitivanje smisla svega s vremena na vrijeme potrebno kako bismo promijenili neke obrasce koje smo imali i pronašli neke nove ideje koje će imati više značenja za nas. Iskustvo prekida s najboljom prijateljicom sigurno je prilično bolno i frustrirajuće, ali je u isto vrijeme prilika za upoznavanje novih ljudi. Možda sada nemate dovoljno snage za ulaganje napora u povezivanje s drugim ljudima, ali kada budete spremni, sigurno ćete s olakšanjem shvatiti da tamo negdje postoji još zanimljivih i kvalitetnih ljudi s kojima se možete družiti.

Često osobe koje potraže pomoć kod psihologa ili psihoterapeuta opisuju sebe kao da se nalaze u zatvorenom krugu misli, osjećaja i ponašanja i imaju dojam da ne mogu napraviti ništa što bi im pomoglo da pronađu izlaz. Međutim, početak promišljanja o tome što trebate napraviti drukčije možda započinje upravo ovim Vašim opisivanjem kako se osjećate i što mislite da Vam se događa. Naravno da je moguća promjena perspektive ili gledanja na probleme koje ste naveli, ali je preporuka da pronađete osobu od povjerenja s kojom možete slobodno i otvoreno razgovarati, a kao studentica se možete obratiti Studentskom savjetovališnom centru i dogovoriti termin za razgovor. 

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content