Nedostatak motivacije

Pismo

Nemam motivacije za učenjem. Svaki put kad želim učiti ili pročitati knjigu, izgubim volju i potršim vrijeme na nebitne stvari. Nemam volje ni za fizičku aktivnost i ostale hobije koje volim, a ne znam kako vratiti tu motivaciju da bih ih nastavio.

Odgovor

Dragi…,

svima nam se dogodilo da smo katkad na svom putu do cilja upali u krizu, da nam se ništa nije dalo, da nam se činilo teško i besmisleno ulagati trud.

Motivacija je ono što nas potiče da započnemo neku aktivnost i uložimo trud kako bismo u toj aktivnosti postigli željeni uspjeh. Motivacija može dolaziti izvana (ekstrinzična motivacija) ili iznutra (intrinzična motivacija). Ekstrinzična motivacija podrazumijeva postojanje neke vanjske posljedice za određeno ponašanje, kao što su dobra ocjena, pohvala, nagrada. Obično je korisna u zadacima koje moramo obaviti. Intrinzična motivacija podrazumijeva osobni razlog i zainteresiranost koji nas potiče na neku aktivnost koju želimo obavljati. Naravno da smo uvijek motiviraniji raditi ono što želimo, nego ono što moramo.

Kada govorimo o motivaciji za učenje školskoga gradiva, vrlo lako može doći do problema. Naime, školskim planom i programom određeni su ciljevi učenja koje svi učenici trebaju postići, bez obzira na njihove osobne interese.

Motiviranost za angažiranje u nekom zadatku povezana je s očekivanjem koje imamo o postignuću na tom zadatku (Mogu li ja to učiniti?), o vrijednosti koju za nas taj zadatak ima (Zašto ovo činim?) i o osjećajima vezanim uz rad na tom zadatku (Kako se osjećam dok ovo radim?).

Motivaciju, stoga, možemo potaknuti tako da se podsjetimo na prijašnje uspjehe te sposobnosti, znanja i vještine koje posjedujemo, a koje nam omogućavaju da, uz uloženi trud, uspješno riješimo i neki budući zadatak. Ovime smo pozitivno odgovorili na prvo pitanje – mogu li ja to učiniti.

Ako smatramo da se ne isplati ulagati trud u ostvarenje cilja, korisno je podsjetiti se koje će nam dobiti i dobrobiti ostvarenje tog cilja donijeti. Također, višestruko je korisno povezati gradivo sa svakodnevnim životom. Na taj način ono nam postaje puno bliskije i smislenije. Tada gradivo možemo povezati s nekim vlastitim interesom i u tome pronaći nešto što nam je važno i što volimo. U tom smislu doživljavat ćemo zadovoljstvo i užitak radeći na tom zadatku. Ovime odgovaramo na druga dva pitanja – zašto ovo činim i kako se pritom osjećam.

Kada govorimo o osjećajima, strah je osjećaj koji može negativno djelovati na našu motivaciju. Možemo osjećati strah od neuspjeha, odnosno potencijalnih posljedica tog neuspjeha, npr. da ćemo se osramotiti, da ćemo razočarati sebe ili druge, da ćemo propustiti priliku. Možemo osjećati i strah od uspjeha, pretpostavljajući da s većim uspjehom dolaze i veća očekivanja od nas, veća odgovornost, novi napori i zadaci. O kojem god se strahu radilo, važno je suočiti se s njim, ne samo kako nas ne bi kočio u trenutačnoj aktivnosti, nego kako ne bi ometao naše funkcioniranje ni u budućnosti.

Dosada je također jedan od osjećaja koji utječe na našu motivaciju. Protiv dosade možemo se boriti dodatnim sadržajima, aktivnostima i izazovima koji će probuditi naš interes.

Iako zvuči logično da najprije trebamo biti motivirani da bismo nešto napravili, često je upravo suprotno. Kad nešto počnemo raditi, makar se i natjerali na to, s vremenom postanemo motiviraniji. Prvi korak koji smo učinili potakne nas na drugi, drugi na treći i zapravo nas sama aktivnost motivira na daljnju aktivnost. To se događa zato što, kako je otkrilo istraživanje psihologa Csikszentmihalyija, ljudi više uživaju u aktivnosti, nego u pasivnosti. Pokazalo se da se najbolje osjećamo kada se bavimo aktivnostima koje potiču razvoj naših tjelesnih ili mentalnih sposobnosti. Iskustveno učenje jedna je od metoda koja potiče motivaciju učenika jer spaja teoriju s praktičnom primjenom. Stoga bi te situacije izvan školskog konteksta, a u kojima možeš primijeniti i produbiti svoja znanja stečena u školi, mogle motivirati na daljnje učenje i izvršavanje obaveza.

U pismu si naglasio teškoće u pronalaženju motivacije za učenje i ispunjavanju školskih obaveza, no pažnju mi je privukla rečenica da nemaš volje za fizičke aktivnosti i hobije koje voliš. Uzimajući u obzir tvoju dob, pretpostavljam da si upravo upisao srednju školu. To je velika i značajna promjena u životu. Svaka promjena u životu stavlja nas u situaciju koja nam je nova i nepoznata te od nas zahtijeva prilagodbu. Upisom u srednju školu dobivamo nove predmete, nove profesore, vršnjake koje tek trebamo upoznati i uspostaviti prijateljstvo, putovanje do škole, nastavu u smjenama i slično. Normalno je da u početku ne znamo kako se postaviti i da zbog toga osjećamo strah. Ono što nas plaši želimo izbjeći i tada gubimo motivaciju za tu aktivnost. Iako to možda ne pokazuju, i drugi tvoji vršnjaci osjećaju nesigurnost u sličnim situacijama. No pozitivno je da s vremenom nađemo način kako funkcionirati u novim situacijama i one postanu dio našeg uobičajenog života. Svaki početak je težak, no vjerujem da ćeš uspješno prevladati trenutačne teškoće i otkriti da imaš mnogo veću snagu i sposobnost nositi se s izazovima, nego što si toga svjestan.

U pismu ne navodiš jesu li se u tvom životu dogodile još neke promjene koje bi mogle utjecati na tvoju motivaciju i osjećaje. Ovakva pisana komunikacija ima svoja ograničenja jer ni u pismu ni u odgovoru ne možemo razmijeniti sve informacije koje bismo mogli razmijeniti u razgovoru i doći do konkretnijih i kvalitetnijih rješenja. Stoga bih ti savjetovala da se za podršku obratiš školskom psihologu ili psihologu na Odsjeku za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, koji nude besplatne usluge savjetovanja. Vjerujem da je ovo prolazna kriza koju ćeš uspješno riješiti.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content