Ne znam otkud krenuti

Pismo

Već se neko vrijeme ne osjećam dobro. Prije dvije godine sam išla nekoliko puta na terapiju, no zbog financija nisam mogla nastaviti. Nastavila sam posuđivanjem self-help knjiga iz knjižnice koje su mi, uz prethodnu terapiju, pomogle pri osvješćivanju problema i u pristupu njegova rješavanja. Okolina me opet bacila u promišljanja i zadnja dva mjeseca osjećam da nisam svoja, kao da sve usvojeno “znanje” s terapija nema nikakva učinka. Nemam volje družiti se s prijateljima, nemam povjerenja u ljude, pogotovo one bliske meni, i zatvaram u sebe. Najviše vremena posvećujem svojem psu i svojoj mački. Nisam sretna, većinu vremena sam na rubu plakanja, i želim da se stvari promijene, ali ujedno se ne osjećam ugodno i ne znam otkud krenuti.

Odgovor

Draga čitateljice,

iskustvo psihoterapije ostavlja trag i različitim ga je načinima moguće nadograđivati, ali samostalan rad najčešće ima slabije efekte i proces ide znatno sporije. Ono što u psihoterapiji čini razliku jest odnos. Iz tog odnosa otvaraju se pitanja drugih odnosa, kao i situacijskih čimbenika te se različitim tehnikama radi na osvještavanju, prihvaćanju i suočavanju s onim što nosimo kroz život.

Naravno, financijska strana psihoterapijskih tretmana u privatnom aranžmanu objektivna je zapreka te je možda potrebno razmisliti o ponudi besplatne pomoći.

Važno mi je da znaš da ti sve do sada postignuto nitko ne može oduzeti i da se u radu osjeti prethodno psihoterapijsko iskustvo, zbog čega sam proces zna ići brže u odnosu na one koji to iskustvo nemaju.

Spomenula si da te je okolina natjerala na promišljanje i da se zbog toga ne osjećaš dobro. Razmisli za početak što te točno i zašto natjeralo na preispitivanje te konačno rezultiralo i sniženim raspoloženjem i narušenim funkcioniranjem? Čini mi se da dominiraju teškoće na planu interpersonalnih odnosa – gubitak vjere u ljude i povlačenje. Postoji li konkretan razlog za to? Je li neka situacija rezultirala takvim osjećajem prema drugima ili je to zapravo posljedica tvoga sniženog raspoloženja i obrazac u koji upadaš kada se ne osjećaš dobro? Pate li zbog takva osjećaja drugi segmenti tvog života? 

Na planu emocionalnog funkcioniranja postoje usponi i padovi te je normalno osjećati se nesretno, promišljati o vlastitim karakteristikama i propitivati odnose oko tebe. No važno je da osim teških dana postoje i oni lijepi koji nam navuku osmijeh na lice i daju vjetar u leđa. Ako oni izostaju ili ih je u puno manjoj mjeri i većina dana obilježena je teškoćama u funkcioniranju, onda je poželjno potražiti pomoć, kao što si ti i učinila. 

Drago mi je pročitati da imaš ljubimce za koje si vezana jer odnos sa životinjom može djelovati osnažujuće na osobu.

Hvala ti što si nam se obratila za pomoć, a na našoj stranici (link: https://svejeok.hr/psiholoska-pomoc-u-rijeci/#besplatno) nalazi se popis mjesta na kojima je moguće potražiti besplatnu psihološku pomoć.

Sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content