Ne znam kako da se pomirimo

Pitanje

Na Božić 25. prosinca prekinuo sam s djevojkom koju poznajem deset godina, a bili smo u vezi jednu godinu i dva mjeseca. Prekinuli smo jer sam bio hladan prema njoj i nisam ju, iskreno rečeno, slušao kada mi je nešto govorila. Žao mi je, probao sam se ispričati, ali nije prihvatila. Ali me voli, to mi je rekla.

 I sada ne znam kako da se pomirimo.

Odgovor

Tvoj je upit zaista kratak, no to ne znači da je tvoja bol mala i da je tvoj problem banalan. Nikad ne smijemo podcijeniti nečiju bol nakon prekida ljubavnog odnosa bez obzira na to koliko taj odnos trajao i koliko osoba koja je doživjela taj gubitak ima godina. Naveo si da imaš 19 godina. Iz perspektive odrasle osobe koja ima puno više godina iskustva od tebe te samim time i puno više raznoraznih gubitaka u životu iza sebe, to je zaista malo. No shvaćam da ti još ne možeš zauzeti tu perspektivu i nitko to i ne traži od tebe. Sa svojih 19 godina ti si još uvijek adolescent, još se razvijaš, još mnogo učiš o sebi. To je zapravo jedno vrlo delikatno razdoblje i od nas odraslih zahtijeva nježan pristup.

Isto tako, ne možeš još ni imati određenu emotivnu distancu u vezi sa svime što ti se dogodilo. Istina je da trenutačno na svoj gubitak gledaš drukčije nego što ćeš gledati za koji mjesec.

U svom pismu spomenuo si da svoju (sada bivšu) djevojku poznaješ već deset godina. To znači da se znate od osnovne škole. Pretpostavljam da se vaša ljubav razvila iz prijateljstva, što zapravo znači da ste se prilično dobro poznavali prije nego što ste razvili intimni (romantični) odnos. Recimo da si onda znao s kakvom osobom ulaziš u odnos te da nije bilo previše iznenađenja vezano za njezinu osobnost. Ili…?

U proteklih godinu dana, koliko se vaš odnos razvijao, mogao si osjetiti kako taj odnos zapravo utječe na tebe. Naprimjer, mogao si vidjeti da li postaješ više empatičan, postaješ li, na neki način, bolja osoba. Isto tako, mogao si vidjeti i da li se ona mijenja (nabolje ili nagore) u tom procesu. Naime, dobro partnersko može na nas djelovati jako dobro (kao da nam širi krila), a loše partnerstvo može djelovati devastirajuće. U svakom slučaju, partnerstvo je snažno mjesto za učenje. Prije svega za učenje o sebi, ali i o drugima, naravno i o ljubavi, kompromisu, odgovornosti, nesebičnosti.

Jako mi je bilo zanimljivo kad si naveo da si svjestan da si bio hladan prema curi te da je nisi slušao kad bi nešto pričala. Time si sebi  sve zapravo rekao. To je zapravo vrlo dobar uvid jer znači da si postao svjestan da u ljubavnoj vezi uvijek treba pokazati emocije i pažljivo slušati osobu do koje nam je stalo. Nažalost, taj tvoj uvid došao je prekasno i cura je prekinula. Još te voli, no očito ima svoju granicu (moguće i princip) preko koje ne želi prijeći i ti ćeš to morati prihvatiti.

Iz ovog iskustva probaj naučiti u kakvom bi se budućem partnerstvu htio naći i kakav bi ti partner htio biti. Sigurna sam da ćeš nakon ovog iskustva sazrijeti. A bol, bol će neko vrijeme trajati pa će onda proći.

U svakom slučaju, daj si vremena da rana zacijeli. A kažu i da je svaki kraj početak nečega novog.

Bojana Smokvina Jokić, klinička psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content