Ne vidim oko sebe ništa lijepo

Pismo

Jako sam tužna, ne vidim oko sebe ništa lijepo. Sve mi je crno, a moj osmijeh na licu je lažan. Udebljala sam se, ne družim se. Nakon teškog razdoblja u životu digla sam se na noge, upoznala novog dečka koji me ponovno bacio na dno. Imam kćer od tri i pol godine. Ona mi je najveća sreća i jedino svjetlo na kraju tunela. Ali ja stvarno želim biti sretna! A imam osjećaj da nikada neću biti.

Odgovor

Draga…,

simptomi tuge, negativnih misli, promjena u tjelesnoj težini i izolacija od društva, koje navodite u pismu, mogli bi upućivati na depresivno raspoloženje uzrokovano određenim životnim poteškoćama kroz koje trenutačno prolazite.

Simptomi depresivnog raspoloženja često se javljaju nakon percipiranoga gubitka, poput prekida partnerskog odnosa ili gubitka života kakav smo do tog trenutka vodili. Utoliko, oni mogu biti dio razdoblja prilagodbe na novonastale okolnosti te se povući nakon što se oporavimo od gubitka. Međutim, ako su intenzivni i dugotrajni, ovi simptomi mogu značajno narušavati naše svakodnevno funkcioniranje. 

Budući da je bilo koji mogući znak depresije važno ozbiljno shvatiti, savjetujem Vam da se obratite psihologu i za stručnu podršku uživo. Stručnu podršku možete dobiti na Odsjeku za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije gdje se nudi besplatna usluga za korisnike. Ovisno o mjestu stanovanja, u Rijeci i okolnim gradovima i općinama postoje i druga savjetovališta i udruge, čije su usluge također besplatne za stanovnike tog područja. Psihološkom obradom utvrdit će se koji su mogući uzroci i okidači Vašega trenutačnog stanja i odrediti smjer terapije.

Uza stručnu podršku, pokušajte podržati i sami sebe promjenom određenih misli, ponašanja i navika koje Vam više ne koriste.

U konzultaciji sa svojim liječnikom opće prakse, provjerite postoji li potencijalni hormonalni disbalans ili manjak vitamina, koji bi mogli pridonositi sniženom raspoloženju.

Pokušajte poboljšati prehrambene navike jer zdrava i uravnotežena prehrana pozitivno utječe i na tjelesno i na psihičko zdravlje.

Nastojte si osigurati dovoljno sna i odmora jer su spavanje i raspoloženje usko povezani.

Ako Vam negativne misli otežavaju uspavljivanje, bude Vas iz sna ili Vas muče tijekom dana, zapišite ih, a zatim zapišite protuargumente tim mislima. Za dio negativnih misli uvidjet ćete da nemaju podloge u stvarnosti i tada će Vas prestati brinuti.

Sniženom raspoloženju može pridonijeti razmišljanje o prošlosti, osobama ili situacijama koje su bile teške i koje su Vas povrijedile ili pak brige o budućnosti i onome na što ne možemo utjecati. Budući da je prošlost prošla, a budućnost još nije došla, jedini trenutak u kojem nešto doista možete napraviti jest sadašnji. Stoga se usredotočite se na ono što je trenutačno pod Vašom kontrolom, na što možete utjecati i s čime možete biti zadovoljni u ovom trenutku.

Čak i ako Vam nedostaje volje i motivacije, pokušajte strukturirati obveze i slobodno vrijeme slaganjem rasporeda za svaki dan. Rutina ulijeva osjećaj sigurnosti, a obavljeni zadaci daju osjećaj produktivnosti i kontrole nad životnim smjerom.

Odaberite neki cilj. Ne mora biti velik. Čak i ako je cilj prilično jednostavan, ako se posvetite nečemu što Vam je važno, raspoloženje će Vam se poboljšati.

Ne brinite se ako Vam se plan katkad ne ostvari. Uvijek možete pokušati ponovno ili ga zamijeniti nekom drugom opcijom.

Na kraju dana osvijestite sve prilike koje su Vam se taj dan pružile i izdvojite barem tri stvari koje ste dobro napravili ili koje su Vas oraspoložile.

Pokušajte se usredotočiti na sebe, svoj život i svoj napredak. Odluke u životu nastojte donositi vodeći se svojim potrebama i željama, a ne nastojeći zadovoljiti očekivanja koja od Vas imaju drugi ljudi. Ne okrivljujte se zbog nekih pogrešnih izbora u prošlosti. No nastojte otkriti na koji način ste tada donosili odluke da ne ponavljate iste obrasce. Birajte ono što je u ovom trenutku najbolje za Vas. A ako se okolnosti ili Vaše potrebe promijene, donijet ćete nove odluke koje će tada biti najbolje za Vas.

U teškim razdobljima katkad nam odgovara izolacija kako bismo mogli sabrati svoje misli, emocije i iskustva. No ne morate biti sami. Tu je uvijek Vaša kći koja unosi radost u Vaš život. Vrijedi i obrnuto: Vi unosite radost u njezin život. Razmislite postoji li neka bliska osoba od povjerenja s kojom možete podijeliti kroza što prolazite ili neobaveznim druženjem barem odvratiti nakratko misli od problema.

U cijelom ovom procesu budite strpljivi i blagi prema sebi. Trenutačno prolazite kroz teško razdoblje, no ovo Vam iskustvo ujedno pokazuje koliko ste snažni i potiče Vas na promjenu nabolje za sebe i svoje dijete. Usvojit ćete nove strategije suočavanja s teškim okolnostima i pokazati sebi da se možete nositi sa svim životnim izazovima i pretvoriti ih u vlastite pobjede.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content