Ne mogu se posložiti

Pismo

Pozdrav.
U zadnje vrijeme muči me anksioznost, vrlo brze misli i nemogućnost da ih posložim u glavi. Često mi se zna dogoditi da imam jako ubrzan puls i teško dišem. Katkad imam jako crne misli i razmišljanja o tome što će mi sve to što trenutačno radim. Ne osjećam se dobro ni fizički ni mentalno.

Odgovor

Draga čitateljice,

prije svega moram pohvaliti Vašu odvažnost da se javite na ovaj portal i učinite prvi korak ka rješavanju teškoća s kojima se trenutačno nosite. Ubrzane misli i puls te teškoće disanja koje opisujete upućuju na stanje tjeskobe, odnosno anksioznosti. Tjeskoba može biti izrazito nelagodna, a manifestira se na različitim razinama: ponašajnoj, fiziološkoj i kognitivnoj. Može izazvati brojne simptome koji nas ometaju u našem svakodnevnom funkcioniranju, a osoba koja pati od anksioznosti često je opterećena brigama i strahovima koji nemaju vidljivog, odnosno stvarnog uzroka. No iako je tome tako, doživljaj tjeskobe itekako je stvaran i može biti vrlo intenzivan i preplavljujući za osobu. 

Crne misli koje spominjete upućuju na osjećaj depresivnosti koja nerijetko prati tjeskobu, a može se manifestirati i kao manjak volje i izostanak uživanja u onome što nas je prije veselilo, zatim se mogu javiti teškoće spavanja, promjene u apetitu ili teškoće koncentracije. To može značajno utjecati na Vaše svakodnevno funkcioniranje i ometati Vas ne samo u izvršavanju svakodnevnih obveza već i narušiti kvalitetu Vašeg života. 

Bilo bi dobro da se u slobodno vrijeme upuštate u aktivnosti koje Vas vesele i opuštaju poput fizičkih aktivnosti, boravka u prirodi te druženja s dragim i bliskim osobama. Socijalna mreža značajan je izvor podrške te nam često bude lakše čim nekome izgovorimo što nas muči i dobijemo od te osobe riječi utjehe i podršku. Ne ustručavajte se potražiti podršku, jednako u krugu bliskih ljudi od povjerenja, kao i od stručnjaka. 

Moja iskrena i topla preporuka jest da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje (psiholog, psihijatar) i uključite se u savjetodavni rad. Ako ste studentica, možete potražiti besplatnu psihološku pomoć u okviru Studentskog savjetovališta u kojem djeluje niz iskusnih psihologa kojima se s povjerenjem možete obratiti. Vjerujem da ćete kroz rad sa stručnjakom nadvladati ove teškoće i rasteretiti se briga i strahova, a ja Vam u tome želim sreću i uspjeh!

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content