Pismo

Napadi panike, prekid, izdaja najbolje prijateljice.

Odgovor

Adolescencija je razdoblje u kojem se događaju brojne važne promjene zbog čega se to opisuje i kao izrazito burno razdoblje života. Mladi ljudi stječu nove fizičke osobine, nove kognitivne i emocionalne sposobnosti te na taj način polako stječu ulaznicu u svijet odraslih. Adolescenti u potrazi za svojim identitetom sve veću važnost pridaju odnosima s vršnjacima te uspostavljaju prve romantične odnose. Često dolazi do impulzivnih reakcija, konflikata s bliskim ljudima, prije svega unutar obitelji, ali i u odnosima s prijateljima i partnerima. Odnosi su često praćeni snažnim emocijama zbog čega se i partnerski i prijateljski odnosi znaju narušiti, čak i prekinuti.

Navela si da si prekinula s dečkom i da te izdala prijateljica. Ne znam je li to dvoje povezano, ali razočaranje u bliske odnose često prati upravo tvoje vršnjake zbog svega prije navedenog.

Vjerujem da trenutačno prolaziš kroz teško razdoblje i potrebno je pronaći oslonac u nekim drugim bliskim ljudima i tako preboljeti opisane gubitke. Adolescenciju katkad doživljavamo kao putovanje s mnogo stanica. U tvoj život ući će brojni ljudi, ali će se neki iskrcati i neće nastaviti taj put. Svaki taj odnos je važan jer na taj način spoznajemo sebe u odnosu s drugima, što je priprema za stvaranje kvalitetnih odnosa u budućnosti.

Spomenula si napadaje panike za koje je karakterističan početak upravo u razdoblju adolescencije. Mladi se često susreću s osjećajem straha i neugode, a te negativne osjećaje prate i neke fiziološke promjene – ubrzani ritam otkucaja srca, kratki dah ili teškoće disanja, vrtoglavica i slično. Hormoni koji pokreću cijeli proces puberteta odgovorni su i za nagle promjene raspoloženja, što zna zabrinuti i dovesti do nerazumijevanja okoline, najčešće roditelja.

Nekad panični napadaji otežavaju, pa čak i onemogućavaju svakodnevno funkcioniranje. Ako je to slučaj i kod tebe, potrebno je potražiti stručnu pomoć, a za početak bi bilo važno razgovarati s roditeljima te se možda najprije obratiti stručnoj službi škole ili svom liječniku kako bi dobila daljnje smjernice.

Željela sam ovim odgovorom poručiti kako je razdoblje života u kojem se nalaziš izrazito zahtjevno i da je sve što ti se događa dio procesa odrastanja, a upravo je traženje pomoći  jedan od pokazatelja zrelosti!

Sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content