Muči me osjećaj manje vrijednosti

Pismo

Pozdrav, u zadnje me vrijeme jako muči osjećaj manje vrijednosti i općenito tuge i sumnje u druge. Muči me i odnos s mamom za koju mi se čini da nije dobro, teško mi je procijeniti koliko ja mogu pomoći, odnosno koliko se moram distancirati. Voljela bih s nekim razgovarati. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovor

Iz pisma vidim da se trenutno u više područja Vašeg života događaju promjene koje su dovele do osjećaja zabrinutosti, tuge i razočaranja. Tijekom života javljaju se razdoblja kada prirodno dolazi do preispitivanja i promjene pogleda na svijet. Kako se u tim trenucima odvajamo od onoga što nam je poznato, bilo da je riječ o prekidu nekih odnosa, odustajanju od nekih ideja, ciljeva ili uvjerenja, javlja se osjećaj tuge. Gubitkom ovih poznatih temelja koji su nam pružali osjećaj sigurnosti, dolazi i do zabrinutosti i straha. Odvojili smo se od dosadašnjih načina funkcioniranja, a još nismo ovladali novima. Ovo razdoblje neizvjesnosti stoga može biti izrazito teško. No ono ujedno sadrži i velik kapacitet za još kvalitetniji život. Možda će Vam zvučati čudno, no osjećaj tuge ima svoju svrhu. Pomaže nam da se na neko vrijeme povučemo od okoline i zagledamo dublje u sebe. Omogućava nam da nakratko stavimo po strani očekivanja i zadatke koje drugi postavljaju pred nas i dođemo u doticaj s vlastitim željama i potrebama. Stoga, iako je teško, ne trebate žuriti s nalaženjem rješenja, već se otvoriti novim iskustvima i perspektivama, istražiti sve mogućnosti i odabrati one koje će Vam omogućiti da, uvažavajući zahtjeve okoline, uvažite i svoje potrebe.

Budući da je riječ o procesu, on zahtijeva vrijeme. Ovo pismo je prvi korak, no podržavam Vas da se obratite psihologu kako bi Vam u osobnom kontaktu pružio stručnu podršku na tom putu. U razgovorima možete proraditi teme odnosa s drugima i uzrok osjećaja manje vrijednosti.

Uobičajeno je da su roditelji ti koji se brinu o djeci. Čak i kad su djeca već odrasla i samostalna, takav se odnos nastavlja. Zato je posebno teško kada se uloge zamijene. Iz pisma ne razaznajem jeste li zabrinuti za majčino tjelesno zdravlje ili za njezinu psihološku dobrobit. Pokušajte se informirati o njezinu stanju i načinima na koje joj možete pružiti podršku. No budite svjesni svojih ograničenja jer kao članovi obitelji možemo pomoći tek u dijelu rješavanja problema. Stoga ju uputite liječniku kako bi dobila pravodobnu stručnu pomoć.

Prvenstveno je važno da ste Vi dobro jer tada možete biti dobro i za druge. Ovo je razdoblje teško, no svaka promjena nosi svoju težinu. Sjetite se svih svojih dosadašnjih uspjeha i kvalitetnih odgovora na dosadašnje prepreke i probleme. Iz ove situacije izaći ćete jednako tako uspješno, ali s novim životnim iskustvom i većom vjerom u sebe. A novi temelji koje upravo postavljate vode do još kvalitetnijeg i ispunjenog života.

Srdačno,

Mia Host, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content