Moje prijateljice puše travu pa mi se rugaju kad ja ne želim…

Pitanje

Imam 15 godina i uskoro ću završiti prvi razred ekonomske škole. U školi imam super prijateljice, ali u zadnje vrijeme kad idemo vani oni stalno žele pušit travu. Ja sam probala jednom i bilo mi je loše i više ne želim. Moje prijateljice sve puše i njima je to kul pa mi se rugaju kad ja ne želim. Primijetila sam i da su se udaljile od mene radi toga, čak su napravile grupu na whatsapp-u bez mene. Ozbiljno sam počela razmišljati da i ja počnem pušiti samo da se bolje uklopim u ekipu i da ponovno budem povezanija s njima. Što mislite da bih trebala napraviti?

Odgovor

Želja da pripadamo, da smo povezani i da se uklapamo jedna je od najprirodnijih ljudskih potreba, a pogotovo je naglašana u tinejdžerskim i mladim odraslim godinama. Osim toga, normalna je i potreba da istražujemo, isprobavamo nove stvari.

Situacija koju opisuješ primjer je vršnjačkog pritiska, odnosa s vršnjacima u kojem osjećaš da te neće poštovati i prihvatiti ako ne učiniš ono što čine i oni, odnosno ono što se od tebe očekuje.

Pritisak vršnjaka može biti otvoren, primjerice kroz ruganje koje spominješ, ili manje izravan, kao isključivanje iz aktivnosti osobe koja se ne ponaša isto kao grupa. Suočavanje s tim pritiskom može biti jako izazovno, no važno je razmišljati o vlastitim vrijednostima, željama i sklonostima te donositi odluke na temelju njih.

Tvoja je odluka u ovoj situaciji jasna, kažeš: ˝Probala sam, bilo mi je loše, više ne želim!˝

Kako ostati, unatoč tome, povezan sa svojim društvom?

Možeš pokušati s ovih nekoliko strategija:

  1. Koristi humor: ˝Tenks, sviđa mi se moj mozak ovakav kakav je! Uostalom, zar ne misliš da nije loše da netko od nas ostane pri sebi?˝ ili ˝Preskočit ću, hvala, da ostane više za tebe.˝
  2. Budi asertivna i direktna, uvjerljiva. Uspostavi kontakt očima, a zatim s autoritetom reci „Ne, hvala“. Što si sigurnija u odbijanju, manje će te ljudi gnjaviti. Takva komunikacija izaziva poštovanje kod drugih. Vjerojatno si primjetila da su najpopularniji u školi oni koji se ne boje reći svoje mišljenje.
  3. Postavljaj pitanja: Kakav ti je osjećaj kad pušiš? Nije ti nikad bilo slabo? Tebe ne ulovi ogroman apetit poslije? Ne želim imati sto kila…Koliko love ti ode na travu? Nego, znaš kako trava djeluje na ljubavničke sposobnosti?
  4. Kaži kako se osjećaš. Ovo je najrizičnija strategija jer od tebe traži iskrenost i otvorenost, pretpostavku da u njih možeš imati povjerenja, ali je često i najefikasniji način komunikacije. Npr: ˝Osjećam se loše kad me isključujete iz društva samo zato jer imam svoj stav. Postale smo frendice jer se kužimo, jer smo bile tu jedna za drugu. Voljela bih da tako i ostane.˝
  5. Podijeli svoja razmišljanja o ovoj situaciji nasamo s jednom od prijateljica za koju procjenjuješ da bi mogla imati najviše razumijevanja ili za koju ti se čini da je podlegla pritisku ostalih, a zapravo ni sama nije luda za pušenjem trave. Kad ste dvije, imate međusobnu podršku, lakše je suprotstaviti se grupi.
  6. Suoči se s ˝vođom čopora˝: u takvim grupama uglavnom postoji jedna osoba koja je vođa. Rzgovaraj s njom na samo, pojasni svoj stav i osjećaje, traži od nje da upotrijebi svoj utjecaj na druge, budi mudra pa joj reci ˝Znaš da tebe sve slušaju, daj im objasni da je kul i ne pušiti travu.˝

Zapamti, ok je da radiš ono što je za tebe ok! Postavi si pitanje: “Kako se osjećam zbog ovoga?” Nije ok da drugi na tebe vrše pritisak, da te sile na nešto ili isključuju ako na to ne pristaneš.

Nije ok da ti se drugi rugaju, ponižavaju ili kritiziraju zbog izbora. Ako se nastave ponašati prema tebi na ovaj način i nakon što si tražila od njih da prestanu, možda je vrijeme da promisliš o prijateljstvima koje želiš ili ne želiš njegovati. Ne možemo svima ugoditi ili se svima svidjeti. Provodi vrijeme s ljudima koji poštuju tebe, tvoje stavove i odluke.

Ivona Maričić Kukuljan, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content