Mjesecima sam tužna…

Pismo

Mjesecima sam već tužna, u zadnjih nekoliko tjedana stanje se pogoršava. Nemam nikakav razlog biti tužna, ali i dalje jesam. Ne obavljam više svakodnevne poslove, ne odlazim više na faks, nemam volje ni za što. Što da radim?

Odgovor

Osjećati tugu je posve prirodno, a razlozi za tugu mogu biti različiti. Najčešće su to gubitak, razočaranje, razdvajanje, značajne promjene, kao i problemi u međuljudskim odnosima.
Premda navodiš da nemaš razloga biti tužna važno je promotriti što ti se to trenutačno događa u životu, a što te čini potištenom? Ili upravo suprotno – što nedostaje u tvom životu? Zadnjih nekoliko mjeseci životne okolnosti su nam se znatno promijenile. Budućnost je neizvjesna, a socijalne interakcije ograničene, što  je važan životni segment, posebice mladih ljudi. Spomenula si fakultet. Je si li samoinicijativno odustala od faksa ili je nastava krenula online?

Za početak je važno da ne budeš previše samokritična. U redu je katkad u životu stati, udahnuti i pogledati u sebe. Prihvatiti sebe i kada smo najranjiviji. Možda je baš ovo razdoblje i osjećaj tuge pokazatelj da trebaš nešto promijeniti. Kada tuga traje predugo i počne značajno utjecati na svakodnevno funkcioniranje te prestanemo uživati u stvarima koje su nas inače veselile, osjećamo se isprazno i bez energije, tada je potrebno potražiti stručnu pomoć. Do tada o svom problemu probaj porazgovarati s ljudima koji su ti dragi, možda i u svojoj okolini naiđeš na ljude koji se trenutačno slično osjećaju. 

Svaka emocija ima svoju funkciju, pa tako i tuga. Nažalost, od tuge se ne može pobjeći. Moramo ju doživjeti i pustiti te se s njom u jednom trenu i suočiti. Iz tuge jako puno možemo naučiti o sebi. 

Tamara Milovanović, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content