Mala laž

Pismo

Pozdrav,

Moj je problem, pa, prilično čudan, ali nije toliko “strašan”. Ipak, zanima me kako da to najpametnije odradim.

Problem je u tome što sam sadašnjem dečku lagala da imam položen vozački ispit. Ne znam ni sama zašto sam to učinila, valjda sam mislila da ću ispasti “nesposobna” jer imam toliko godina, a nisam još položila.

Naša je veza na daljinu te nije imao mogućnost da vidi kakva je realnost, ali sada kad je bio kod mene pokušavao me  nagovoriti da ja vozim, ali sam se uvijek nekako izvukla iako imam u planu sada upisati vozački. Ovih godina baš i nisam bila u dobroj situaciji, ali dobila sam želju da to riješim. Htjela bih mu to reći, ali me strah kako će reagirati na sve to. Jer o banalnoj sam stvari lagala i ne želim da ispadne da sam mu još nešto slagala, zbilja nisam, samo sam, eto, u tom trenutku to bubnula i kajem se užasno.

Zanima me kakav biste mi savjet dali – kako da to najpametnije odradim?

Hvala na odgovoru.

Odgovor

Draga…,

T. Williams je rekao: “Laži govorimo kada se bojimo. Kada se bojimo onoga što ne znamo, kada se bojimo onoga što će drugi misliti, kada se bojimo onoga što bi se moglo naći o nama. Ali svaki put kada kažemo laž, ono čega se bojimo raste snažnije.”

Nesigurnost je jedan od glavnih razloga za laganje. Nisko samopoštovanje i nezadovoljstvo svojim pravim „ja“ katkad potaknu ljude da se pokušaju prikazati u boljem svjetlu. Još jedan česti razlog za laganje jest želja za potvrdom drugih i izbjegavanjem sukoba.

Laganje je u takvim situacijama poput nekoga čudnog obrambenog mehanizma kojim se nastojimo zaštititi od ranjivosti i prodiranja u vlastitu intimnost.

Međutim, ono što je posebno važno u vezama jest iskrenost. Na njoj se gradi povjerenje koje je nužno za rast i razvoj nekog odnosa. Upravo povjerenje u parterskom odnosu taj odnos čini sigurnim mjestom da budemo autentični i pokažemo svoju ranjivost, a da pritom ne budemo povrijeđeni.

Kao što ste napisali, laž ste izgovorili na početku veze, dok partnera još niste dobro poznavali pa ste željeli prikriti nešto zbog čega Vam je u tom trenu bilo neugodno. Međutim, nakon prvog laganja teško je otkriti istinu pa zbog neugode i straha često nastavljamo s laži ili izbjegavanjem određenih tema kako laž ne bi bila otkrivena.

Istodobno, nastavljanje prešućivanja istine dovodi do osjećaja nelagode, krivnje i srama i tijekom lijepih trenutaka s partnerom. Opterećuje nas kao stalni teret. Partner na nekoj razini vjerojatno može primijetiti da nešto nije u redu, no ne zna razlog pa Vaše ponašanje može doživjeti kao udaljavanje ili može postati sumnjičav, zbunjen, uznemiren, ljut.

Tajne i laži u vezi mogu ugroziti povjerenje i oštetiti bliski odnos. Budući da je povjerenje temelj partnerskog odnosa, kada je ono narušeno, i sam odnos je uzdrman.

Otkrivanje istine najprije dovodi do osjećaja olakšanja jer više ne morate čuvati tajnu koja Vas muči. No partner može biti izrazito povrijeđen i osjećati se izigrano. Može se dogoditi da će početi preispitivati postoji li još laži u vašem odnosu. Moguće je i da će reagirati burno i poželjeti prekinuti vezu.

Istinu dugujete ponajprije sebi jer Vas održavanje laži sprječava da u potpunosti uživate u vašoj vezi. Najprije objasnite sebi kako je došlo do toga da izgovorite tu laž. Zatim si oprostite jer u tom trenu niste znali bolji način da se suočite s vlastitom nesigurnošću. Potražite podršku u razvoju vlastitog samopoštovanja, moguće i u razgovorima sa psihologom. Pripremite se na potencijalno dobre i potencijalno neželjene partnerove reakcije kada mu otkrijete istinu. Pokušajte mu mirno objasniti što Vas je navelo na laž. Pokušajte imati razumijevanja za njegove osjećaje i reakcije. U početku će negativni osjećaji biti intenzivni, no s vremenom će intenzitet popustiti i možda ćete moći ponovno mirno razgovarati. Nadam se da ćete uspjeti povratiti narušeno povjerenje i nastaviti vaš odnos.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content