Ispitna uznemirenost

Pismo

Trenutačno sam u 2. razredu Prirodoslovno matematičke gimnazije i nisam sigurna što se događa sa mnom. Prije ispita sam jako uznemirena i paničarim jer se bojim da ću loše napisati iako znam da sam dovoljno učila. Prošle godine skoro uopće nisam imala problema s tim. Želim upisati medicinu u Zagrebu jer želim pomagati ljudima i sretna sam kada to radim, ali se često pitam je li to dobar odabir za mene. Moja mama misli da neću uspjeti u tome, tata me podržava. Ne želim biti deluzionalna i misliti da mogu nešto što možda ne mogu. Nemam loše ocjene, prolazim s odličnim, ali se bojim da neću uspjeti u tome što želim jer je dosta teško. Katkad se pitam je li u redu odbaciti sve to i život i samo nestati. Nisam veliki optimist jer se ne želim razočarati i dizati nade visoko. Usput, mamino ponašanje zna biti jako toksično s vremena na vrijeme i nekad mislim da više to neću moći podnijeti. Želim si vratiti motivaciju u učenje i biti kompetitivnija, ali nikako to ne mogu u zadnje vrijeme.

Odgovor

Dok čitam Vaše pitanje imam osjećaj da se navedena razlika u iskustvu prije ispita u obliku uznemirenosti i panike ove godine u odnosu na prethodnu može objasniti na dva načina. Prvi je taj da postoji mogućnost da ste sve više usmjereni na končani cilj – upis studija medicine, koji u ovom trenutku može biti velik izazov. Na primjer, ako se penjemo na planinu i ako stalno gledamo vrh do kojega se želimo popeti, velik dio puta taj će vrh biti dalek i nedostižan, a mi ćemo biti na testu da li odustati ili ne. S druge strane, gledajući vrh, a ne svaki sljedeći siguran korak, lako se možemo poskliznuti i pasti. Stoga savjetujem da idete korak po korak, ispit po ispit, tjedan po tjedan, mjesec po mjesec, razred po razred, pa tek onda matura, pa tek onda prijamni itd.

Drugi je način kako se može objasniti navedena razlika „transfer straha i nesigurnosti“. Pretpostavimo da uspjeh u školi povezujete direktno s uspjehom upisa na studij medicine. Koliko sam shvatio, Vaša okolina ima različita mišljenja o toj mogućnosti, a ima i onih koji u to sumnjaju i nisu sigurni u uspjeh. Ako se njihova nesigurnost precrta na Vas, postoji mogućnost da počnete sumnjati u vlastiti uspjeh pri upisu, postanete uznemireni i panični, a posljedično se isti osjećaj precrtava i na učenje, iako realno znate da ste se za svaki ispit dobro pripremili.

S obzirom na navedeno i uz prethodni savjet, još bih nadodao… Nemate što izgubiti, pa niste Vi dobili vaučer za studij medicine koji morate opravdati određenim brojem bodova kako biste ga potvrdili. Vi se morate za sve još izboriti. Znači, jedino možete dobiti, odnosno ostvariti svoj cilj – upis na studij medicine, naravno ako se budete borili, tj. na primjeru s planinom, nastavili se penjati i ostali uporni. Sve je u Vašim rukama.

Lijep pozdrav,

Anđelko Botica, dipl. psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content