Pismo

Muče me intruzivne misli. Tjeraju me da mislim da nisam došla do “istine”. Imam određenu misao koja mi se ne sviđa, ali mozak mi govori kako je zapravo iracionalno to da mi se ta misao ne sviđa, da nisam shvatila zašto je ta misao zapravo točna i dobra, i onda kreće analiziranje tih misli i strah. Zbog toga sam pod velikim stresom i ne mogu se fokusirati za rad na fakultetu.

Odgovor

Draga djevojko,

intruzivne ili opsesivne misli su sve misli, ideje, slike koje nam padnu na um, a koje ne želimo i koje izazivaju jak osjećaj uznemirenosti, nelagode, pretjerane brige, pa čak i panike. Takve misli mogu imati različit sadržaj (poput npr. straha od kontaminacije, nesigurnost zbog narušenog reda, ideju činjenja nečega lošeg namjerno ili nenamjerno sebi ili drugima i sl.), a zaokupljenost „istinom“ koju Vi opisujete spada u tzv. egzistencijalne opsesije.

Iako sadržaj opsesivnih misli može biti različit, sam proces koji je u osnovi problema i koji podržava zaokupljenost tim sadržajem vrlo je sličan. Razumljivo je da osoba koja se nosi s intenzivnim emocijama neugode, straha ili gađenja želi učiniti nešto u vezi s tim kako bi se osjećala bolje te se uključuje u ponašanja kojima neutralizira neugodu. Primjerice, osoba koja se boji kontaminacije, često će prati ruke (katkad čak i svaki put nakon dodirivanja novog predmeta), mijenjati odjeću i posteljinu, izbjegavati dirati brojne predmete i površine te činiti sve što je u njezinoj moći kako bi onemogućila širenje kontaminacije na sebe ili na druge. Takva se ponašanja nazivaju kompulzije ili rituali i njima se neugoda neutralizira, što je tek naoko olakšavajuće. Naime, neugoda nakon toga brzo opada, ali se veza između rituala i opadanja neugode učvršćuje te se osoba s vremenom sve češće uključuje u sve više rituala. Angažiranost u ritualima iscrpljuje osobu, podržava opsesivno razmišljanje i trajanje problema ili poremećaja.

Kompulzije poput pranja ruku su otvorene, vidljive kompulzije. U Vašem primjeru, međutim, riječ je o tzv. nevidljivim, mentalnim kompulzijama. Vi ruminirate, nezaustavljivo analizirate i tražite „istinu“, iznova i iznova postavljate pitanja i nadate se da ćete naći „pravi odgovor“. I tako u krug. Sami ste uvidjeli da se analiziranjem i stalnim ponavljanjem događaja u umu ne možete riješiti nametljivih misli. Dapače, samo će biti još jače. U Vašem slučaju važno je naučiti razlikovati misao koja je opsesivna i razmišljanje koje je ritual te prvu pustiti, a drugu ukinuti. Nije to nimalo jednostavno i upravo zbog toga bih predložila uključivanje u kognitivno-bihevioralnu terapiju koju možete dobiti besplatno u Sveučilišnom savjetovališnom centru.  Izvrsna je mogućnost i uključivanje u on-line program ACT Beyond OCD (Zurita Ona) koji kombinira vještine prihvaćanja i prevenciju reakcije/kompulzije, što je dokazano najdjelotvorniji postupak za opisani problem.

Nadam se da sam bar malo pomogla svojim odgovorom! Srdačan pozdrav!

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content