Emocionalno prejedanje

Pismo

Poštovani,

počela sam se emocionalno prejedati. Do prije koju godinu bih od stresa gubila apetit, a sada jedem pretjerano na svaki znak dosade ili nelagode. Želim razviti disciplinu kojom bih uspostavila zdrav odnos prema hrani i svome tijelu. Cilj mi je jesti intuitivno, bez osjećaja srama. Zanima me kako odrediti prehrambeni program koji mi najviše odgovara, a umjeren je i raznolik.

Za dodatne informacije stojim na raspolaganju.

Lijepi pozdrav,

XX

Odgovor

Draga X.,

I sami ste svjesni da je Vaše prejedanje potaknuto emocionalnom neugodom. Unošenje  veće količine hrane dovodi do emocionalnog olakšanja ili smanjenja stresa pa se smatra strategijom suočavanja, koja zapravo nije efikasna jer ne dovodi niti do slabljenja neugodnih emocija ni do povećanja ugodnih, već upravo suprotno, do još jačeg doživljavanja neugodnih emocija kojih se osoba želi riješiti. Kako je to začarani krug koji nije lako prekinuti, prejedanje postaje navika i može dovesti do prekomjerne težine i, posljedično, do lošijeg zdravlja i ozbiljnijih poremećaja u hranjenju.

Psihologija proučava povezanost između nezdravih obrazaca hranjenja i različitih strategija suočavanja sa stresom. S prejedanjem su povezani nemogućnost razlikovanja prave gladi od emocionalnog (negativnog) uzbuđenja, nemogućnost regulacije vlastitih emocija te pretjerano korištenje distrakcija i izbjegavanja. Ono što ja vidim iz Vašeg upita jest da prepoznajete da Vam je potrebno razviti zdrav odnos prema svome tijelu, naučiti osluškivati njegove signale te  primijeniti disciplinu kojom se postiže željena promjena. Podršku u tome možete dobiti kod psihologa.  Međutim, kako u svom upitu tražiteprehrambeni program koji bi Vama najviše odgovarao, a umjeren je i raznolik, bilo bi dobro savjetovati se i s drugim stručnjacima, liječnicima ili nutricionistima. U Rijeci se možete obratiti u Savjetovalište za prehranu pri Domu zdravlja na Donjoj Vežici ili u Nutricionističko savjetovalište opatijske Thalassotherapije.

Iako je vaš upit kratak, stekla sam dojam da o emocionalnoj gladi i prejedanju dosta znate kao i o funkciji koju to ima za Vas.  Imate i jasan cilj koji želite postići pa se nadam da ćete na spomenutim mjestima dobiti dovoljno konkretnih informacija i dobar poticaj za početak i ustrajnost u promjeni prehrambenih obrazaca.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content