Pismo

Muči me depresija. Nemam s kime razgovarati, cura koja mi se sviđa, navodno, nanovo ima nekog dečka, ali nekako sumnjam u to. Možda i jest istina, ali mi ništa o tome nije govorila dok joj nisam poslao dar po majci (moja i njezina majka se poznaju, a i njezina majka me jako voli). Drugi dio dara nikako da joj uručim osobno jer mi na poruke i pozive ne odgovara. Znam da je zauzeta zbog učenja za ispite, ali valjda može odvojiti nekoliko minuta za poruku ili poziv. Opet, ne želim je forsirati susretom, porukama i sličnim stvarima. Društvo također nemam, usamljen sam. Nisam sretan. Imam posao, ali želio bih neku bližu sreću, tipa u velikoj sam nadi da ćemo jednog dana uspjeti ja i ta cura koja mi se sviđa. Tada bih imao sve što mi treba za sreću. Do tada, prepušten sam samom sebi. Ne bih se htio četvrti put dovesti u situaciju da pomišljam oduzeti si život jer znam da nema nikoga tko bi me saslušao i pružio mi savjet.

Odgovor

Možda je i ovo pismo u kojem ste napisali kako se osjećate neki novi početak za Vas. Svi mi imamo potrebu razgovarati o sebi i o stvarima koje nam se događaju, ali katkad ne možemo pronaći sugovornika među prijateljima ili obitelji jer ili ih ne želimo opterećivati svojim problemima ili nas ljudi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Nije jednostavno razgovarati o stvarima koje nas muče, ali mislim da je dijalog sa stručnom osobom iz područja mentalnog zdravlja možda dobra ideja. To nije samo mogućnost da sebe doživite na drukčiji način, već i da pronađete djelotvorne mehanizme koji će Vam pomoći da se osjećate bolje. U tom razgovoru biste mogli izgovoriti sve što vas zabrinjava ili onemogućava da budete sretni. Promjena perspektive ili percepcije u dijalogu otvaranje je mogućnosti za nova iskustva koja Vam trebaju kako biste saznali da može biti drukčije.

Osjećaj usamljenosti često je rezultat različitih okolnosti, ali možda možete i Vi možete nešto napraviti vezano uz to. Umjesto čekanja da vas netko pozove, možda Vi možete pozvati van kolegu s posla ili se uključiti u sportsku ili kulturnu aktivnost ili upisati neki tečaj i na taj način pronaći ljude koji sa sličnim interesima.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content