Pismo

Jako se često osjećam tužno. Do tog osjećaja me katkad dovode sitnice, nečije mišljenje o meni, manjak pažnje… Tada se osjećam kao da me nitko ne voli. Vjera mi je jako važna u životu, a imam prijatelje koji se namjerno šale na račun toga što je meni bitno, a na kraju se opet samo ja osjećam loše. Jako se trudim oko ljudi, a tim ljudima kao da nije stalo do mene. Živim daleko od doma i nemam izvan obitelji prijatelja u kojega mogu imati potpuno povjerenje pa o svim problemima  razgovaram sa sestrom s kojom se zbog njezinih obaveza ne čujem više tako često. Jako želim nekoga tko će me voljeti, ali nikad ne mogu naći dobrog dečka, svaki se put razočaram i više nemam ni volje da imam nekoga zbog toga. Muči me i to što moje prijateljice žele da se promijenim, da više govorim ljudima kada mi nešto smeta i da se posvađam ako je potrebno, žele da više mislim na sebe, ali ja sam naučena da uvijek prvo gledam na druge, tek onda na sebe. Može neki savjet? Hvala.

Odgovor

Draga djevojko,

pročitavši Vaše pismo čini mi se da zaista mogu osjetiti Vaše stanje, Vašu tugu, čežnju za dubokom i iskrenom povezanošću s drugima i odnosom kakav nemate. Tako ste to dobro opisali.

Uvjerenje da nikome nije stalo do Vas, da nitko ne razumije kako se osjećate, da se nitko ne brine o Vama zove se emocionalna deprivacija ili uskraćenost. Uz nju idu usamljenost, razočaranje nekim propalim odnosom, glad za povezanošću, osjećaj praznine. Iako opisujete kako se neki prijatelji na neugodan način šale s vrijednostima koje su Vama važne, Vaš osjećaj nije posljedica toga (ili sličnih događaja), već mnogo ranijih iskustava u kojima Vaše emocionalne potrebe vjerojatno nisu bile zadovoljene. Njihove šale samo su okidač koji aktivira Vaša duboka, bazična vjerovanja.

To što Vi više mislite na druge i trudite se oko njih može biti način kompenzacije svojih nezadovoljenih potreba za prihvaćanjem. Zvuči logički da ako se o nekome brinete i činite sve da usrećite druge, da ćete isto dobiti natrag. Međutim, nije to baš tako. Katkad se u toj brizi uđe u zamku samožrtvovanja, povlađivanja i podređivanja, što nisu korisni obrasci i ne dovode do onoga što stvarno trebate i čemu se nadate.

Čak i razočaranje vezama djeluje kao obrazac koji se ponavlja i bez obzira na razloge prekida, nakon njih ostaje Vam zaključak da nećete dobiti ljubav koju priželjkujete. Zbog tog uvjerenja čini mi se da ste skloni odustati od novih prilika. Ja se zaista nadam da nećete jer što god da se do sada dogodilo, Vaša je interpretacija tih prekida u skladu s Vašim bazičnim uvjerenjima i Vašim percepcijama, a ne istinama.

Htjela bih Vam još bih malo osvijestiti i neke druge aspekte koje sam doživjela u Vašem pismu.

Imate sestru s kojom možete o svemu razgovarati. Kada Vam je teško i kada Vam treba, pokušajte ne ponoviti zamku samožrtvovanja pa je puštati na miru zbog njezinih brojnih obaveza. Sigurna sam da ima dovoljno vremena za telefonski razgovor, ali budite iskreni i otvoreno joj recite da Vam je potrebna.

Imate prijateljice koje Vam poručuju da se promijenite. Iako se poticaj na promjenu koji stiže od drugih često doživljava kao nerazumijevanje ili neprihvaćanje, uvažite mogućnost da to ne mora biti tako. Moguće je da one time pokazuju kako vide da Vam je teško i žele Vam pomoći, a to čine na jedini način koji znaju. Direktne upute nekome da se promijeni i nije baš najkorisnija stvar na svijetu, ali to mnogi ljudi čine i vjeruju da time čine dobro. U toj njihovoj poruci možda se krije njihovo razumijevanje i njihova namjera da Vam pomognu, onako kako misle da mogu. A prepoznale su da Vam treba više otvorenosti, više samosvjesnosti i više asertivnosti. To jesu korisne vještine i mogu se naučiti i izvježbati. Možda su upravo prijateljice te s kojima ih možete početi prakticirati.

Osjećaj emocionalne uskraćenosti neće tek tako nestati, ali možete odlučiti poraditi na njemu sa stručnom osobom. Kao studentica, imate mogućnost besplatnog savjetovanja u Sveučilišnom savjetovališnom centru i njima se možete obratiti s povjerenjem.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content