Pismo

Dobar dan,
obraćam Vam se jer mi je potrebna pomoć.
Imam problema sa živcima, brzo me nešto naljuti i u trenu pucaju živci. U tom trenu bih se mogao posvađati, tko god da mi je u blizini.
Odrastao sam s ocem alkoholičarem i bakom. Moja majka je bolesna na živce, moglo bi biti nasljedno.
Iz takta me izbacuju stvari koje smatram nepravednim, npr. kad se ista stvar ponovi više puta, ili neka nepravda.
Zamolio bih Vas, ako znate neku metodu koja bi mi pomogla, bio bih jako zahvalan.
S poštovanjem

Odgovor

Dobar dan,

iz Vašega kratkog pisma doznajem da imate 27 godina i da ste zaposleni. Također ste napisali da vam je ‘fitilj kratak’, odnosno da vam je smanjena tolerancija na stres i frustraciju, lako se ‘zapalite’ i naljutite. Kažete da u obitelji postoji opterećenje što se tiče psihičkih tegoba (mama ‘bolesna na živce, tata alkoholičar’). Da, može se razmisliti o tome da postoji mogućnost da imate  stanovitu predispoziciju za pojačanu preosjetljivost zbog koje reagirate tako kako reagirate. No nećemo žuriti s nikakvim dijagnozama. To nikako ne bi bilo dobro.

Možda ste samo na neki način ozlijeđeni (mislim u psihološkom smislu) zbog toga što ste odrasli s ocem alkoholičarem, a možda je i mama ozlijeđena zbog istog razloga pa je s vremenom postala ‘tanka na živce’. Znate, jedna osoba u obitelji koja ima problema s ovisnošću, a ne liječi se, može jako puno utjecati na sve ostale članove obitelji.

Ne može se na temelju tih nekoliko crtica iz Vašeg života, odnosno pisma utvrditi što je točno posrijedi.

U svakom slučaju trebalo bi se malo detaljnije posvetiti tome tako da se nekom stručnjaku malo više otvorite te uđete eventualno u neki terapijski proces. Ako se već Vaši roditelji nisu uključili u terapiju kad su trebali (zbog prevencije da ne bi Vi danas u odrasloj dobi imali problema s mentalnim zdravljem), bilo bi dobro da se Vi uključite.

Naime, mladi ste, pripadnik ste nove generacije. A nove generacije nemaju više gotovo nikakvih predrasuda u vezi s brigom za svoje mentalno zdravlje te puno lakše pitaju za pomoć, odu psihoterapeutu.

Prije nego što se naučite boljoj kontroli emocija u situaciji koja Vas frustrira, bilo bi dobro da se malo analizirate i vidite što je to što Vas zapravo ljuti. Naime, često mi i ne znamo što nas je zapravo naljutilo. Mislimo da je to taj čovjek koji je ispred nas ili ta situacija koja se upravo zbiva, a zapravo se ispostavi da je to nešto sasvim drugo, da je to neka sasvim druga situacija, nešto otprije, što nismo nikad uspješno razriješili. Često nas neke situacije samo snažno asociraju  (podsjećaju) na neke druge situacije ili konflikte iz prošlosti – koje nismo nikad razriješili. Dakle, mnogo toga se u vezi s našim emocijama događa nesvjesno. Mnogo toga nismo svjesni, a tada reagiramo burno, neadekvatno. Na nepravdu koja nam se događa ‘sada i ovdje’, a zapravo smo ljuti na nešto nepravedno što nam se događalo nekad davno, u djetinjstvu ili mladosti. Na primjer, na to da smo odrastali s ocem alkoholičarem.

Imate 27 godina i već sigurno znate (ili biste trebali znati) da se nepravde događaju svuda oko nas i stalno. Mnoge od njih nećemo moći riješiti. Bili bismo naivni kad bismo mislili da je svijet pravedan i ispravan te da se sve zbiva po zaslugama. Sa sazrijevanjem svi malo-pomalo shvatimo da to nije tako. Nadam se da ćete i Vi s vremenom uvidjeti da mnoge nepravedne situacije zaista nećemo moći riješiti.

Naravno da ima situacija kada ćemo se boriti i boriti te svojim trudom uspjeti, a ima i onih kad jednostavno moramo prihvatiti da se nećemo moći izboriti. I ne kažem da je to lako prihvatiti.

Kad shvatite koje bitke valja voditi, a od kojih odustati, i Vaša bi frustracija trebala biti manja, odnosno barem onakva kakvu možete izdržati. Izdržati i preživjeti te se prilagoditi.

Odrastanje i sazrijevanje zapravo i jesu stvar prilagodbe na situaciju.

Bojana Smokvina Jokić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content