Pismo

Borim se s konstantnim napadajima panike, što jako utječe na moje svakodnevno funkcioniranje, pogotovo školu. Teško se nosim sa stresnim situacijama i u većini slučajeva ne vidim izlaz iz svojih problema. Vrlo mi je teško svoje trenutno stanje opisati riječima, no osjećam se kao da sam zaglavila u nekakvoj rupi punoj problema, stresa i tjeskobe. Bivša najbolja prijateljica, koju poznajem cijeli život, nedavno mi je okrenula leđa i nastala je cijela drama koja je uključivala ruganje, vrijeđanje i emocionalno maltretiranje, što je probleme s kojima se nosim već dugo vremena dodatno pogoršalo. Ne znam kako se nositi sa svime što trenutno osjećam jer ni sama više ne znam što mi se događa, ali znam da itekako utječe na moje svakodnevne obveze i društveni život.

Odgovor

Draga čitateljice,

Iako nam se katkad čini da teško možemo pretočiti svoje osjećaje u riječi, ti si svojim upitom uspjela prenijeti težinu koju osjećaš i vjerujem da nije nimalo lako nositi se sa svim problemima koje trenutno imaš.

Možda bi se sve što si napisala moglo svesti pod jedan zajednički nazivnik, a to je bespomoćnost. Vrlo neugodan osjećaj koji nastaje zbog doživljaja da smo iscrpili svoje mogućnosti suočavanja s problemima i da nemamo kontrolu nad onime što nam se događa. Upravo zbog toga možemo se početi osjećati obeshrabreno, a neugodni osjećaji mogu nas počet preplavljivati. Sve opisano stvara plodno tlo za pojavu paničnih napada koji intenziviraju naše strahove i blokiraju svakodnevno funkcioniranje. Ipak, koliko god naši osjećaji bili stvarni, upravo njihov (pre)naglašen intenzitet blokira mogućnost sagledavanja problema iz „drugog kuta“, odnosno pronalaženja efikasnih rješenja.

Žao mi je što si doživjela razočaranje u najbolju prijateljicu koja se prema tvom opisu pokazala kao osoba koja ne zaslužuje tvoje povjerenje. Takva iskustva vrlo su bolna i mogu negativno utjecati na način na koji doživljavamo sebe i druge oko sebe, no jednako tako ih, s vremenom, možemo početi prihvaćati kao životne učitelje.

Uzimajući u obzir da aktualno otežano uspijevaš izvršavati svoje obaveze i da se generalno osjećaš obeshrabreno i bespomoćno, predlažem ti da se obratiš za pomoć stručnoj osobi u području mentalnog zdravlja (psihologu ili psihijatru), s kojom ćeš kroz odnos povjerenja i zajedničkim snagama postupno pronaći rješenja svojim problemima.

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content