Anksioznost

Pismo

Ne znam što me muči, mislim da je to anksioznost. Već dva tjedna 0/24 osjećaj brige, tjeskobe, panike i kao da imam srčani udar u cijelom tijelu, disociranje i tako to. Ja bih neko konkretno rješenje.

U jednom sam trenutku vidjela nešto što nisam htjela jer sam malo išla kopati po dečkovom „accountu“. Nisam vidjela prijevaru niti ništa, i nakon toga svega sam ga mali milijun puta pitala da mi kaže koliko me voli, koliko mu značim, voli li me, hoće li me napustiti, zaboraviti itd. jer smo trenutačno na daljinu. On je potvrdio sve, i da me voli i da mu značim i brine se i čujemo se svaki dan i sve, ali nakon te situacije ne mogu se izbaciti iz ovog stanja. Prije toga se nikad nisam tako dugo osjećala ovako loše (već skoro 20 dana) iako sam više puta dobila potvrdu da me voli i brine se za mene i da je sve okej. Nekako se bojim da će me napustiti i stalno vrtim po glavi da će me ostaviti i lako zaboraviti i sve to. Do njegova dolaska ima još nešto više od mjesec dana i ja stvarno ne znam što ću i kako ću sa sobom. Ne mogu raditi, jesti, spavati – ništa. Osjećaj je stalno prisutan, nekad se duže vrijeme osjećam „ful super“ i normalno i pitam se zašto se tako ne osjećam cijelo vrijeme. Inače studiram i radim, ali zadnja dva tjedna uglavnom ne mogu ništa raditi od brige.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala ti na pismu. Na temelju opisa konkretne situacije, slažem se s tobom da prisutnost briga tijekom cijeloga dana, posebno kada su intenzivne, doista ometa funkcioniranje.

Veze na daljinu imaju svoje specifičnosti i mogu izazvati razne sumnje kod para. To se prirodno pojavljuje i kod onih parova koji imaju dobre osnove. U redu je ako se osjećaš zabrinuto i ako je prisutan strah od napuštanja. Želim da znaš kako se anksioznost uvijek javlja u situacijama u kojima mislimo i predviđamo da će se dogoditi nešto loše u budućnosti. Često se definira kao stanje, što se lijepo odražava i u tvom slučaju, tj. ima sposobnost osobu držati u stanju napetosti, tjeskobe te značajno utjecati na san, apetit i obavljanje dnevnih aktivnosti. Ono što često pojačava anksioznost jest način na koji se interpretira situacija koja ju je potaknula. Zato bih voljela da osvijestiš i na komad papira napišeš što ti sve dokazuje da te dečko voli. Koji su to objektivni dokazi? Jako je važno da ih napišeš na papir jer će ti pisani dokazi omogućiti jasniji uvid u njih. Koliko vjeruješ u navedene dokaze na skali od 0 do 100%?

Navodiš kako su brige prisutne cijeli dan. Mnogi navode pozitivna iskustva kada primijene tehniku koja se zove „odvojiti vrijeme za brigu“. To uključuje da u danu odabereš točno određeno vrijeme kada ćeš se brinuti. Na primjer, ako odlučiš da je tvoje vrijeme za brigu od 17 do 17.30, tada si dopusti brinuti se o svemu što ti je na umu. Brige i misli koje ti se jave izvan radnog vremena za brigu, zapiši na komad papira ili u mobitel i čuvaj ih do sljedećeg dana. Ako budu jako glasne, nježno u sebi ponavljaj: „Sada nije vrijeme za brigu, o tome ću se brinuti sutra od 17 do 17.30. Svjesno se vraćam aktivnosti koju trenutačno obavljam.“ Sljedeći dan, opet u isto vrijeme, izvadi papir te se maksimalno brini o napisanim brigama. Većina izvještava kako osvijeste da neke brige doista nisu istinite, neke da su potpuno nevažne, a neke ipak važne. Jako me zanima tvoje iskustvo ove vježbe. Kao dodatnu vježbu rada na brigama, u privitku ti šaljem kratku mindfulness vježbu koja će ti pomoći graditi kapacitet življenja u sadašnjem trenutku i olakšati nošenje s brigama.

Vjerujem da u ovakvom raspoloženju studiranje i posao mogu biti izazovni za obavljati, no neka ti ovdje posluže kao oslonac kako bi ustrajala u ispunjavanju dnevnih obaveza/rutine koja je sada korisna radi održavanja osjećaja stabilnosti i predvidljivosti koju anksioznost može poljuljati kada dominiraju brige u drugim važnim životnim domenama, poput partnerskih odnosa.

Draga djevojko, nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoja pitanja. Ohrabrujem te da  u idućem razdoblju pokušaš s poslanim vježbama, za koje sam sigurna da će ti olakšati nošenje s trenutačnom situacijom ako ustraješ u njihovu svakodnevnom prakticiranju. Ako i nakon toga procijeniš da anksioznost dominira tvojim funkcioniranjem, ohrabrujem te da potražiš dodatnu stručnu pomoć.

Sretno i uz tebe sam!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content