Anksioznost

Pismo

Pozdrav! Već godinu dana borim se s teškim oblikom anksioznosti zbog kojega cijelo drugo polugodište četvrtog razreda srednje nisam išla u školu, no uspjela sam ga završiti. I kako sam ga završila, anksioznost se malo smirila i prestala sam piti terapiju. Ali sada sam krenula na fakultet i opet se pojavila i kreće prema gorem od onoga što je bilo prije. Nemam se kome obratiti za pomoć. Tek je treći tjedan fakulteta, a ja se već želim ispisati jer mislim da to ne mogu, previše je gradiva i učenja. Zbog škole sam na kraju krajeva i postala anksiozna. Svaka pomoć bi dobro došla jer se psihološka služba na faksu ne javlja, a ja se stvarno ne želim ispisati. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor

Činjenica da život pred nas katkad stavlja izazove s kojima smo se već prije suočili, može djelovati vrlo frustrirajuće. No istodobno spoznaja da smo nekad prije uspješno prevladali iste ili slične probleme zapravo je olakšavajuća. I upravo zato, koliko god trenutačno razdoblje kroz koje prolaziš bilo teško, ne zaboravi da si iz borbe sa sličnim tegobama već izašla kao pobjednica. A borba s anksioznošću koja djeluje paralizirajuće na uobičajeno funkcioniranje itekako je zahtijevna bitka.

Spominješ da si pila terapiju i prestala kada je krenulo malo nabolje. No slično kao pri primjeni antibiotika, našem je tijelu katkad potrebna određena doza koja nadilazi ublažavanje simptoma da bismo se vratili u uobičajen ritam funkcioniranja. Moguće da je susret s ponovno jednakim (ili većim) intenzitetom stresa, aktivirao preplavljujuću razinu anksioznosti koja te blokira da koristiš svoje uobičajene resurse suočavanja. Kada naše emocije dosegnu tako visok intenzitet, često nam onemogućuju da vidimo paletu rješenja i pomoći koja je pred nama. I možda upravo zato imaš doživljaj da ti je pomoć sa svih strana nedostupna. Pokušaj se prisjetiti – koje vrste pomoći su bile uz tebe tijekom prošle godine i pomogle ti da uspješno završiš srednju školu i upišeš fakultet. To su itekako vrijedna postignuća na koja trebaš biti ponosna i koja si ostvarila unatoč zahtjevnom razdoblju kroz koji si prolazila. Možeš li neke od tadašnjih „alata“ ponovno upotrijebiti u ovoj situaciji?

Vjerujem da si kroz dosadašnju borbu s anksioznosti puno naučila. I da si svjesna kako je upravo izbjegavanje ono što je čini zastrašujućom. Što više izbjegavamo situacije koje nam se čine strašnima, to više „hranimo“ ideju da smo preslabi da bi se s njima suočili. Upravo je zato ideja odustajanja od faksa nakon niti mjesec dana predavanja zapravo pokušaj anksioznosti da te razoruža u bitci koju vodite. Stoga ti predlažem da se, dok čekaš red na listi za studentsko savjetovalište, obratiš za pomoć liječniku koji ti je uveo terapiju kako bi se razmotrila potreba za udruživanjem snaga u svrhu ponovnog ostvarivanja pobjede.

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content