Pismo

Anksioznost, stres, izgubljenost, depresija, volja za životom nula.

Odgovor

Draga djevojko,

Vaš se upit odnosi na jedno veliko područje najzastupljenijih smetnji/poremećaja danas. Previše je općenit da bih mogla dati konkretan odgovor s obzirom na to da anksioznost, stres i depresija imaju različite oblike te kod svake osobe postoje specifični čimbenici koji ih potiču i podržavaju, a o kojim ja u Vašem slučaju nemam nikakvih informacija.

Stanja anksioznost i depresije su teška i vrlo neugodna za onoga koji ih proživljava, ali su izlječiva uz podršku bliskih osoba ili stručnjaka. Kako mi je pažnju privukao Vaš zadnji podatak, da Vam je volja za životom nula, odmah bih Vam preporučila podršku stručnjaka. Kao i kod brojnih fizičkih bolesti, možemo dobiti savjete i upute o tome što nam je činiti da bi bilo bolje, što može dovesti do poboljšanja, no ako nam ništa ne pomogne, naizbježan je odlazak liječniku. Tako i u području psihičkih smetnji pomoć stručnjaka, ako i nije neizbježna, barem je preporučena jer će ubrzati oporavak i olakšati subjektivnu patnju.

Znam da je pomoć psihologa katkad zbog financijskih razloga teže dostupna, no danas u Rijeci postoje udruge i savjetovališta koji rade s mladima i u kojima su usluge savjetovanja i psihoterapije besplatne. Navest ću neke: Savjetovalište za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koje djeluje i u nekim lokalnim sredinama, Psihološko savjetovalište u Odjelu školske i sveučilišne medicine, Savjetovalište Gea Udruge Terra, Udruga U.Z.O.R., Obiteljski centar Primorsko-goranske županije, Zavod za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku pomoć pri KBC-u… Vjerujem da ćete među njima pronaći ono što Vama treba!

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content